Kan het anders? Leuker?
Zonnevelden in de gemeente De Bilt, misschien kunnen we er niet omheen. Want zelf duurzame energie opwekken is nodig en urgent om klimaatverandering tegen te gaan. Maar kunnen we als omwonenden er ook voordeel van hebben? Kan het misschien ook leuk zijn? Bouwe Taverne deelt zijn gedachten.
Het gebeurt al in onze gemeente: steeds meer projectontwikkelaars komen met plannen voor zonnevelden op het grondgebied van De Bilt. De gemeente beslist over de locaties, maar heeft ook draagvlak bij bewoners nodig. Hoe kunnen bewoners de plannen het beste sturen, zelf initiatieven nemen en er zelf wat aan hebben? Met die vraag houdt BENG! zich al langer bezig. Bouwe Taverne, nu 7 jaar bestuurslid, daarover: “BENG! wil helpen door inwonersinitiatieven te steunen. Misschien wordt het dan geen weiland vol zonnepanelen. Dat vinden veel mensen niet mooi, ik ook niet. Maar het kan misschien ook anders. Leuker. En zo dat het omwonenden meer te bieden heeft.’
Voorbeeld in Hengelo
Bouwe kent voorbeelden van zulke andere opwekprojecten. Een daarvan is Solarpark De Kwekerij, in Hengelo (Gld). “Daar ligt een veld met 7000 panelen direct naast een woonwijk. Het is samen met de bewoners ontworpen, zij zijn mede-eigenaar en hun energie komt daar nu vandaan. Zo voelt het er als: dit hoort bij onze wijk. Bovendien: het is zowel een zonnepark als een natuurpark. Wat eerst een niet toegankelijk maisveld was, is nu een openbaar gebied met mooie diverse beplanting, wandelpaden en speelplekken. Een verrijking dus, het biedt de omwonenden en de omgeving juist extra’s. Boven op de duurzame energie.”
Brandenburg
Samen met bewoners van de Biltse wijk Brandenburg-West bezocht Bouwe dit Solarpark De Kwekerij enige jaren terug. Ze ontwikkelden toen een plan voor een dergelijk project op een geschikt stuk land vlak naast de eigen wijk aan de Groenekanseweg, en dienden dat in bij de gemeente. “Daar is niks mee gedaan, zo jammer. Er grazen af en toe wat paarden …. Misschien pakken we dat idee binnenkort weer op.”
Energietuinen
De nieuwste initiatieven voor zonnevelden combineren verschillende functies. Opwek gaat samen met natuur, ontspanning en educatie. Zo kan een gebied een spannend landschap worden, waar schoolklassen welkom zijn en met ecologisch veel meer waarde. “Ook de Natuur en Milieufederaties werken eraan, onder de naam Energietuinen Nederland. Met de slogan: Tuinen waar je energie van krijgt! Zij realiseren in de komende vijf jaar drie zonneparken met natuur, wandel- en fietspaden en moestuinen. In Assen is zojuist een groot project van start gegaan. En in onze provincie heeft de gemeente Montfoort net besloten te starten met de Energietuin Mastwijk. Een prachtig project dat naast de opwek van veel duurzame energie een mooi landschap belooft.”
Ook op andere plekken
Bouwe bepleit in onze eigen gemeente creatief te zijn bij het zoeken naar plekken. “We hoeven niet alleen te kijken naar Groenekan en Maartensdijk. Niet alleen naar wat nu weiland is. Er zijn ook gebieden die misschien minder voor de hand liggen maar wel te overwegen zijn, gebieden met ‘zachte beperkingen’ zeg maar. Een stukje Noorderpark?”
BENG! komt graag in contact met bewoners en bewonersverenigingen met ideeën of plannen. Reageer naar info@beng2030.nl Meer over de energietuinen lezen? Kijk op: www.nlsolarparkdekwekerij.nl en www.energietuinen.nl
Lees ook: de visie van BENG! op zon-, wind- en warmteprojecten