Zonnepanelen op dak La Luna in Bilthoven

  1. Nieuws
  2. Zonnepanelen op dak La Luna in Bilthoven

Op het dak van appartementencomplex La Luna in Bilthoven zijn 92 zonnepanelen gelegd. VvE La Luna ging in oktober 2019 van start met het project tijdens een gezellige informatieavond georganiseerd door BENG! Speciaal voor VvE’s die geïnteresseerd waren in zonnepanelen.

Liften en lampen

Ondanks dat het gebouw nog geen tien jaar oud is, viel de energierekening hoog uit, merkte de bewoners al in 2017. De gemeenschappelijke voorzieningen bleken de boosdoener. Die bleken zo’n 40.000 tot 45.000 kWh stroom per jaar te kosten, te verdelen over 36 appartementen.

Welke voorzieningen de grootste stroomvreters waren? De liften verbruiken veel stroom, en ook de lampen in de inpandige hal en het trappenhuis die 24 uur per dag brandden. In de eerste berekeningen bleken ongeveer 140 panelen nodig om alle stroom die de VvE gebruikte zelf op te wekken. Maar, werd geconstateerd, er kon aardig wat stroom bespaard worden als er LED-verlichting geïnstalleerd zou worden.

Nieuwe lampen, veel besparing

De praktisch ingestelde technische commissie van VvE La Luna onder leiding van Henk en Gerard probeerde eerst twee lampen uit. Na wat zoeken en uitproberen vonden ze de juiste lamp met de passende fitting. Uiteindelijk vervingen ze alle 130 lampen. In het voorafgaande onderzoek was uitgerekend dat dat ongeveer 25 tot 30% in het stroomgebruik zou schelen, dus hoefde er maar circa 100 panelen aangeschaft te worden. 

Zonnepanelenadviseur Corien van den Haak nam het onderzoek op zich naar de mogelijkheden binnen het complex en begeleidde het hele traject. Ook kon de VVE met vragen bij haar terecht. Gelukkig voor de VvE woont er in de flat ook een techneut, Paul, die in nauw contact stond met de installateurs.

Lening bij Energiefonds

Aangezien er niet voldoende geld in de pot zat voor de panelen, besloot het bestuur van de VvE om voor de zonnepanelen een lening aan te vragen bij het Energiefonds Utrecht. Met succes! 

De 92 zonnepanelen die er nu liggen wekken samen de stroom op voor alle collectieve voorzieningen. Zoals verwacht draagt de LED-verlichting enorm bij aan vermindering van het stroomgebruik.

BENG! hulp voor VvE’s bij verduurzamen

BENG! biedt VvE’s in de gemeente de Bilt advies en begeleiding bij het volledige traject op weg naar eigen zonne-energie. Vanaf het startgesprek, onderzoek naar de mogelijkheden, het beantwoorden van vragen op een ALV, het aanvragen van offertes, tot en met de ingebruikname. Of je als VvE nu zelf de panelen wilt plaatsen of je dak beschikbaar stelt aan de energiecoöperatie (want dat kan ook). Meer weten? Kijk op onze VvE pagina

Heb je specifieke vragen over jouw VvE?

Gerelateerd nieuws