Windmolens, zonnevelden – zelf eens zien van dichtbij?

  1. Nieuws
  2. Windmolens, zonnevelden – zelf eens zien van dichtbij?

Foto bij bericht van @Betuwecopters.nl via twitter

Windmolens, zonnevelden, ze maken ons minder afhankelijk van gas. Maar kan en past het ook in onze gemeente? Wat zijn voors en tegens en hoe zijn de ervaringen? Om die rechtstreeks uit de praktijk te horen organiseert BENG! op woensdagmiddag 2 november een korte excursie naar waar het al gebeurt. Voor iedereen in De Bilt die kennis wil opdoen, zich een mening wil vormen of besluiten moet nemen voor onze gemeente.    

De excursie duurt een namiddag en gaat per bus naar Geldermalsen: locatie Avri met zowel windturbines als een zonneveld. Energiecoöperatie Betuwewind ontvangt ons daar en deelt al hun ervaringen. Er zijn korte presentaties, rondleidingen en veel ruimte voor vragen. Over kosten, opbrengst en techniek. Over natuurschade, geluid, slagschaduw en mee- en tegenvallers. En over lokaal eigendom en de rol van de coöperatie. Verder houdt de GGD een korte inleiding en beantwoordt vragen over gezondheidsaspecten.

Wat ga je zien

Windpark Avri is door Betuwewind gebouwd op het terrein van een vroegere vuilstort. De 900 leden van de coöperatie financierden dit samen. Het park heeft drie windmolens, waarvan één bovenop de afvalbult staat. Er is techniek uit de offshore-industrie gebruikt die nog nergens in de wereld werd toegepast. Samen met de 11 windturbines bij Deil levert het windpark stroom voor 60.000 huishoudens. Zonnepark Avri is 12 hectare (18 voetbalvelden) groot. En levert met ruim 34.000 panelen stroom voor zo’n 2.500 huishoudens. De netto-inkomsten uit dit zonnepark worden lokaal geïnvesteerd.

De aanmeldingsprocedure is inmiddels gesloten. Mocht je nu toch heel graag óók de windmolens en zonnevelden van dichtbij zien, dan kun je dit aangeven via de mail: info@bengdebilt.nl 

Bij voldoende interesse zullen we een nieuwe excursie inplannen.

Gerelateerd nieuws