Begin november zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van een boorlocatie naar geothermie aan de Utrechtseweg. In het weiland ter hoogte van het Van der Valk hotel en ten oosten van Planta Groencentrum worden nu voorbereidingen getroffen voor een tijdelijke onderzoeksboring die in januari 2025 moet gaan starten.
Wat is geothermie?
Aardwarmte, ook wel geothermie, maakt gebruik van warmte uit de diepe ondergrond. Vanuit minimaal 500 meter onder de grond wordt warm water opgepompt. De warmte wordt daarna via een warmtewisselaar uit het water gehaald en kan gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen. In Nederland wordt aardwarmte al volop gebruikt in de kassen van het Westland om op een duurzame manier warmte op te wekken. Maar ook voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen kan aardwarmte een belangrijke rol spelen in de energietransitie. BENG! voorzitter Nicole van Overbeek is hoopvol over de onderzoeksboring.
Als blijkt dat wij in de bodem goede mogelijkheden hebben tot geothermie, dan hebben we meer mogelijkheden om warmte uit de grond te halen en kunnen we veel huizen op deze manier gaan verwarmen.
Om de boring naar geothermie uit te kunnen voeren is een stuk grond nodig ter grootte van een voetbalveld. Op het terrein aan de Utrechtseweg wordt tijdelijk een verharde ondergrond aangelegd met een boortoren van ongeveer 41 meter hoog.
Borings- en onderzoeksfase
In januari 2025 wordt officieel gestart met de onderzoeksboring. Afhankelijk van de ondergrond wordt er op dieptes tussen de 500 meter en 2 kilometer geboord. Na het boren begint de onderzoeksfase waarin de eigenschappen van de verschillende aardlagen in kaart worden gebracht. Naderhand wordt het boorgat gedicht.
Waardevolle informatie voor de regio
De onderzoeksboring is uitsluitend bedoeld om informatie te verzamelen en kan niet worden gebruikt voor de productie van aardwarmte. Omdat de gemeten aardlagen diep onder de grond doorlopen, zijn de gegevens die aan de Utrechtseweg worden verzameld van belang voor een heel breed gebied. Dit geldt voor het noordelijke deel van de provincie Utrecht, Noord-Holland, Flevoland en Gelderland.
BENG! heeft ingestemd om samen met gemeente Utrecht (als initiatiefnemer) en andere coöperaties een geothermie-samenwerking op te zetten om kennis en aanpak te delen. Van Overbeek: ‘’Een boring is een kostbare onderneming, dus is het belangrijk om de kosten beheersbaar te houden door onze krachten te bundelen. Als blijkt dat de grond in De Bilt geschikt is voor geothermie, kan ik me voorstellen dat ook het Science Park interesse heeft in het aanleggen van een bron. Het is daarom slim om van begin af aan samen te werken en te onderzoeken.”
De verwachting is dat het gehele project op het terrein ongeveer zes maanden in beslag gaat nemen.