Is de aanschaf van een warmtepomp nou wel of geen goede oplossing? En welk type dan? En moet je dan wel of niet eerst iets aanpassen aan je huis of installatie? Goed advies is lastig te krijgen, maar ook lastig te beoordelen. Helaas blijken niet alle adviseurs en installateurs deskundig.
Het is geen gemakkelijk verhaal, een advies over een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten en de juiste keuze hangt af van veel aspecten van je woning. Hoe groot is je huis, hoe goed is het geïsoleerd, welke radiatoren heb je, heb je of wil je vloerverwarming, wil je deels of helemaal van het gas af? Een deskundige adviseur of installateur heeft aan een goed advies heel wat werk. Want een belangrijk onderdeel is de onderbouwing van de uitvoering, van de capaciteit van de nieuwe installatie, en van de installatieaanpassingen die daarvoor eventueel nodig zijn. Krijg je geen uitgebreide berekening te zien en geen zogenoemde principetekening van de installatieaanpassingen? Pas dan op, want de kans is groot dat de voorgestelde warmtepomp niet geschikt zal zijn voor jouw situatie.
Teleurstelling over warmtepomp
De energieambassadeurs van BENG! komen het helaas nog regelmatig tegen: verkeerd advies en een warmtepomp die niet voldoet. Zoals het huis dat veel te groot was voor het vermogen van de geïnstalleerde warmtepomp. Of de woning waarin na de plaatsing van de warmtepomp toch ook nog een hele nieuwe vloerverwarmingsverdeler moest komen. Of de radiatoren die achteraf toch te klein bleken. Grote teleurstelling, een hoog elektriciteitsverbruik en een negatief imago voor de warmtepomp. Heel jammer, want een warmtepomp kan een prima oplossing zijn voor comfortabele verwarming met aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Doe de warmtepomp test!
Hoe moet het dan wel? Om te beginnen geldt altijd: eerst volop isoleren. We kunnen het niet genoeg benadrukken, voor een niet of slecht geïsoleerd huis is een warmtepomp geen goede en geen duurzame keuze. De pomp verbruikt dan juist extra elektriciteit, terwijl de woning toch niet comfortabel warm wordt. Dat komt doordat een warmtepomp een lagere temperatuur levert en bovendien meer tijd nodig heeft dan een gasgestookte hr-ketel.
Eerst het energieverbruik verminderen is dus noodzakelijk. Zijn die mogelijkheden begrensd en niet volledig toereikend, bijvoorbeeld bij oude huizen, dan kan een hybride warmtepomp een oplossing zijn. Dat is een warmtepomp die samenwerkt met de hr-ketel van de cv. De warmtepomptest op de website van Milieucentraal geeft een goede indicatie van wat er mogelijk is in jouw huis.
Een betrouwbare partij vinden
En hoe vind je dan een betrouwbare partij? Dat blijft best lastig en deels een keuze op gevoel. Een paar tips hierbij zijn:
- Offertes – Offertes – vraag minstens twee, liefst drie offertes aan bij installateurs of schakel eerst een ervaren adviseur in
- Kijk op hun website, schat hun ervaring in en bekijk of ze mogelijkheden én onmogelijkheden benoemen
- Een adviseur die zelf financieel belang (commissie) heeft bij de uitvoering van de installatie geeft minder kans op onafhankelijk advies
- Beoordeel het schriftelijke advies op aandacht, uitleg en cijfermatige onderbouwing
- Vraag ook naar de nadelen
- Vraag om een bevestiging dat de offerte compleet is, dat er geen extra werkzaamheden noodzakelijk zijn en dat de installatie goed werkend wordt opgeleverd inclusief een instructie
- Vraag de adviseur of installateur om referenties: eerdere klanten bij wie je navraag kunt doen.
BENG! organiseert speciale informatie-avonden over warmtepompen. Houd onze agenda in de gaten voor de actuele data.