Met lokale opwekprojecten

  1. Wek energie op
  2. Met lokale opwekprojecten

Lokale opwekprojecten

Voor een energieneutraal De Bilt willen we samen met andere partijen lokaal zoveel mogelijk duurzame energie opwekken. Op particuliere én grote daken. BENG! onderzoekt, adviseert en begeleidt. Op deze pagina vind je de lokale opwekprojecten waar wij bij betrokken zijn of waren. 

Weet jij plek voor (heel) veel zonnepanelen? 

Heb jij op je eigen dak of in een veld mogelijkheden om behoorlijke hoeveelheden zonnepanelen te plaatsen, meer dan je zelf nodig hebt? Dan kunnen wij je verder helpen. 

 

Bouwe Taverne

Bouwe Taverne

Bestuurslid BENG!

Bouwe Taverne helpt eigenaren van grote daken om de zon te vangen. Een keer met Bouwe van gedachten wisselen? Neem contact op via bouwe.taverne@bengdebilt.nl.

 

Samen zonnepanelen inkopen

Op dit moment zijn er twee initiatieven in onze gemeente voor collectieve inkoop van zonnepanelen. Naast financieel voordeel, word je zo ontzorgd en zijn er minder risico’s. 

Collectieve zonnedaken – samen profiteren

Een bijzondere kans bieden projecten volgens de postcoderoos-regeling. Dat werkt zo. Eigenaren van grote daken, zoals van een boerderij, stellen hun dak beschikbaar voor het beleggen met zonnepanelen. Zowel particulieren als bedrijven uit de omgeving kunnen een of meer panelen ‘kopen’. Bijvoorbeeld omdat het op hun eigen dak niet kan. Zo maken de omwonenden binnen het postcodegebied met hun investering gezamenlijk de zonnestroominstallatie mogelijk. En delen ze in de opbrengst.

Samenwerking BENG! en Biltstroom

BENG! ontwikkelt deze collectieve zonnestroomprojecten. Dat betekent: contacten met de eigenaren van grote daken, locatieonderzoek, voorfinanciering en communicatie en werving. Voor het verdere beheer richtte BENG! de coöperatie Biltstroom op, die bestaat uit de gezamenlijke deelnemers aan de projecten. Biltstroom verzorgt de exploitatie en de financiële administratie. Inmiddels zijn er twee projecten gerealiseerd: Landwinkel De Hooierij in De Bilt en Zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. De 65 deelnemers zorgden ervoor dat De Bilt 600 zonnepanelen rijker werd. Lees meer over deze collectieve projecten op de website van Biltstroom.