‘Wees trots op je coöperatie’ – geslaagd jubileumfeest 10 jaar BENG!

  1. Nieuws
  2. ‘Wees trots op je coöperatie’ – geslaagd jubileumfeest 10 jaar BENG!

Een levendig en geslaagd jubileumfeest, dat mogen we het wel noemen. Op vrijdag 17 november kwamen zo’n 110 leden en relaties naar het Witte Centrum in De Bilt voor het vieren van 10 jaar BENG! De namiddag plus vroege avond bood een gevarieerd feestprogramma. We geven een korte terugblik in tekst en beelden.

Een uur voorafgaand aan het feest waren bewoners uitgenodigd die samen met BENG! voor hun wijk bezig zijn of willen gaan met de energietransitie. Met hen was een ‘meet & greet’ voorbereid, om elkaar te leren kennen, elkaars ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen. Daarna sloot het gezelschap zich aan voor het reguliere feestprogramma.

Twee keer goed nieuws

Rond half vier vulde de feestzaal zich met oude en nieuwere bekenden. Vanaf het podium zong Bart van Gerwen de gasten ondertussen een aantal door hem speciaal gecomponeerde BENG!-verjaardagsliederen toe. Daarna presenteerde hij het verdere middagprogramma, waarvoor als eerste voorzitter Nicole van Overbeek het podium betrad. Met een welkomstwoord en twee keer goed nieuws. ‘Als eerste: dat we met zoveel zijn hier vandaag. En als tweede kwam vandaag het bericht dat rijkssubsidie is toegezegd voor Zonneweide Voordaan. Daar zijn we heel blij mee, het is een mooie stap verder naar realisatie.’

Blik vooruit

Nicole nodigde daarop drie andere bestuursleden van BENG! op het podium. Patrick Janssen, Jurgen Bakker en Roland de Greef zijn vrij nieuw in het bestuur. Gedrieën wisten ze het publiek mee te nemen langs de highlights van 10 jaar BENG! Daarna kwam de toekomst aan bod. Om de energietransitie in onze gemeente nog meer aan te jagen, ziet het bestuur van BENG! diverse manieren. Doorgaan met wat goed gaat – de vele activiteiten en projecten – is belangrijk. En verder gaat BENG! voor meer impact, meer leden, meer actieve vrijwilligers en  we willen ook meer jongeren bereiken. BENG! spant zich ook in voor zonnepanelen op huurhuizen en wil de wijkgerichte aanpak uitbreiden: groepen bewoners ondersteunen om hun eigen wijk te verduurzamen. Voor de beoogde schaalvergroting ziet BENG! ook dat verdere professionalisering van de organisatie nodig is.

Goud in handen

Rob Donker, directeur Nationale Coöperatieve Raad (NCR), kon vervolgens als spreker verwelkomd. In kort bestek wist hij boeiend te verwoorden wat een coöperatie eigenlijk is (de rechtsvorm die BENG! ook heeft). Er bestaan heel verschillende soorten coöperaties met verschillende soorten leden. Maar met dezelfde kenmerken. Zoals: het samen willen klaren, met een maatschappelijke focus, op democratische grondslag. ‘Met een coöperatie heb je goud in handen’ sprak Donker de aanwezigen toe, ‘Samen sta je sterk. Wees trots op je coöperatie!’

Stellingen

Daarop volgde een paneldiscussie, met Rob Donker, Willy Douma (projectleider voor BENG! van Eerste Hulp bij Energie), wethouder Krischan Hagedoorn en voorzitter Nicole van Overbeek. Zij reageerden op stellingen over economische emancipatie, energiearmoede, betrekken van meer inwoners s en hoe de energietransitie te versnellen. Het viel in dit gezelschap niet mee om het oneens te zijn.

Lokale helden

Tot slot was er aandacht voor enkele lokale helden: de Lokanjers. BENG! zette hen voor hun inspanningen graag een keer in de spotlights. Anne Brommersma (voormalig wethouder duurzaamheid) werd naar voren gevraagd, evenals Gert Masmeijer (medeoprichter en jarenlang vrijwilliger), Elke Rabbé (klimaatburgemeester), Bouwe Taverne (jarenlang bestuurder en projectleider voor BENG!) en Christoph Buter (medeoprichter BENG! en Biltstroom en jarenlang juridisch ondersteunend).

Proeverij

Na afsluiting van het podiumgebeuren met nog een lied van Bart, kon iedereen zich begeven naar de ‘proeverij’: informatiestandjes over verschillende projecten en activiteiten. Zo waren er energieambassadeurs, – coaches en – klussers om te vertellen over hun bezigheden, gaf Elke Rabbé een workshop en was er informatie over Zonneweide Voordaan en Biltse Zonnedaken. Gemeente De Bilt was er met een stand, evenals de groene energieleverancier om | nieuwe energie, en MobiGo dat elektrische deelauto’s in onze gemeente organiseert. Met drankjes en hapjes erbij bleek er tot en met de vroege avond onderling genoeg te bespreken.

Het bestuur van BENG! wil alle gasten hartelijk bedanken. Jullie komst maakte het tot een genoeglijke en verbindende viering.

 

Gerelateerd nieuws