Wat doe je als je cv-ketel aan vervanging toe is?

  1. Nieuws
  2. Wat doe je als je cv-ketel aan vervanging toe is?

Een cv-ketel gaat zo’n 15 jaar mee. Wat te doen als vervanging nodig is? In elk geval is het goed om informatie te zoeken voor het zover is. Dan kun je rustig de mogelijkheden voor jouw huis onderzoeken en je misschien laten adviseren. Bijvoorbeeld over een warmtepomp. 

Als je cv-ketel vervangen moet worden, heb je als huiseigenaar drie keuzes:

  • een nieuwe, zuinige cv-ketel aanschaffen. Daarmee blijf je op gas stoken, al verbruik je iets minder.
  • een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp kiezen, ook wel hybride warmtepomp genoemd. Daarmee verbruik je (veel) minder gas en meer (zonne-)stroom. Je bespaart ermee op energiekosten en zorgt voor 30% minder uitstoot van CO2.
  • een volledig elektrische warmtepomp laten installeren. Dat kan als je huis goed geïsoleerd is en je afgiftesysteem (radiotors en dergelijke) geschikt is. Je gebruikt geen gas meer en verwarmt op (zonne-)stroom. Zo zorg je voor een minimale CO2-uitstoot.

Warm voorstander van de pomp
Bij BENG! zijn we groot voorstander van steeds minder gebruik van fossiele brandstoffen zoals gas. Daarom raden we aan bij vervanging van je ketel minimaal  een hybride warmtepomp erbij te nemen. Ook al komt er waarschijnlijk voorlopig geen verplichting, een warmtepomp blijft een heel goede keuze. Je energierekening gaat ermee omlaag, de investering win je op termijn terug én  je werkt mee aan het tegengaan van klimaatverandering.

Subsidie beschikbaar
Je kunt de cv-ketel ook nog combineren met een zonneboiler voor het warme water in de badkamer en keuken. Zowel voor een warmtepomp als voor een zonneboiler bestaat subsidie. Daarnaast zijn er ook speciale leningen mogelijk met een heel lage rente.

Keuzehulp
Onafhankelijke informatie en hulp bij je keuze vind je op de website van kennisinstituut Milieu Centraal. En wil je een van onze energieambassadeurs mee laten denken? Vraag dan een energiescan aan, om samen de mogelijkheden te bekijken in jouw huis.

Op de website van Milieu Centraal vind je veel informatie, onder cv-ketel vervangen en  nieuwe cv- of combiketel kopen.

 mei 2024

Gerelateerd nieuws