Van het gas af, een mooie ambitie die op termijn positieve invloed op het klimaat heeft. Maar de praktijk is weerbarstig. Gasloos wonen heeft (meestal) veel voeten in aarde. Het merendeel van het gasverbruik, 70%, is voor het verwarmen van je huis. 25% voor warm water en maar 5% voor je gasfornuis. Wil je je gasverbruik dus flink terugbrengen dan zal je over moeten stappen naar elektrische verwarming.Een warmtepomp is dan een goede optie.
Is de aanschaf van een Warmtepomp (WP) nu wel of geen goede oplossing? En welk type dan? En moet je dan wel of niet eerst iets aanpassen aan je huis of installatie?
Je moet in ieder geval anders gaan denken over verwarming van je huis. Een groot verschil is dat de CV werkt op gas en WP werkt op elektriciteit.
Het mooie van de WP dat hij een zeer hoog rendement heeft, tot wel 400 of 500%. Een WP is goed voor het klimaat en milieu omdat hij aanzienlijk minder CO2 uitstoot.
Er zijn vier soorten warmtepompen: bij de eerste drie hoeft u niet direct van het gas af.
- De all-electric warmtepomp is echter geen simpele vervanging van een CV-ketel. Dit komt omdat een CV werkt met een temperatuur tot max. 85 graden en een WP maar van maximaal ca 50 graden. Dat betekent dat even snel een kamer opwarmen met een WP niet mogelijk is. De ruimtes die je warm wilt hebben moet je voortdurend op temperatuur houden d.w.z. niet te veel laten afkoelen. Daarom is het zo belangrijk de woning (zeer) goed is geïsoleerd. Dat bespaart niet alleen (fossiele)energie, kosten en CO2, maar biedt ook meer comfort. Bovendien kan je dan toe met een kleinere en goedkopere WP.
- Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen 60 tot wel 80% van het stookseizoen (afhankelijk van de graad van isoleren en het gastarief in relatie tot het tarief van elektra) voor de warmte in huis, de cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is. De cv-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een gemakkelijke tussenstap naar wonen zonder aardgas.
- Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp die warmte uit de ventilatielucht haalt. (tot 2,5 kW). Indien u een huis heeft van voor 1976 en geen ventilatiebox in huis heeft is de vochthuishouding in huis hiermee flink te verbeteren. Heeft u last van schimmelvorming overweeg dan een ventilatie warmtepomp. Als u een huis heeft met een ventilatiebox kunt u deze goed vervangen door één die zuiniger met uw warmte omgaat (een zgn. CO2 en Relatieve Vochtigheid (RV) gestuurde ventilatiebox (zie Ithodaalderop.nl en Inventum.nl) of beter vervang deze door een Ventilatiewarmtepomp. Deze ververst uw gebruikte lucht en haalt tegelijkertijd de warmte uit uw afgedankte lucht en pompt warmte van buiten naar binnen.
- Een lucht-lucht warmtepomp veelal bekend als airco. Minder bekend is dat je er ook mee kunt verwarmen. Met een hoog rendement tot 400% even hoog als een lucht-water warmtepomp.
Voordelen zijn:- je hoeft je radiatoren niet te vervangen door laag temperatuur convectoren of vloerverwarming.
- je hebt tevens airco, waarmee je meer kunt koelen dan met de lucht-waterwarmtepomp waarbij het koelen is beperkt tot ca 3 graden.
- Goedkoper dan lucht-water WP echter geen subsidie. Per saldo geven de overige voordelen dan ook veelal de doorslag.
In het algemeen gezegd moet een woning goed geïsoleerd zijn wil een WP -m.n. de all-electric warmtepomp toegepast kunnen worden. (denk aan een A of B label). Immers bij de all-electric heb je geen gas meer om in geval van koude op terug te vallen.
Zet ‘m op 60 (of lager)
Om uit te zoeken of uw woning voldoende is geïsoleerd kunt u de WP-test doen. Met deze test vindt u uit of het CV-systeem bij kouder weer het huis warm krijgt als de CV-ketel op 50 staat ingesteld. Stel de aanvoertemperatuur van uw cv-ketel in op 45-50 graden. Wordt het met deze instelling nog steeds behaaglijk warm in uw woning, dan kunt u de aanschaf van een all-electric warmtepomp overwegen. Laat een vakbekwame installateur u hierover adviseren.
Op de websites van www.eigenhuis.nl en www.milieucentraal.nl
vindt je overzichtelijke informatie over alles wat komt kijken bij de vraag of een (hybride) warmtepomp voor uw situatie geschikt is.
Subsidiemogelijkheden
Beide sites geven ook informatie m.b.t. subsidies en mogelijkheden van financiering. De subsidiemogelijkheden veranderen geregeld. Actuele info vindt u op de site RVO.nl
Een betrouwbare partij vinden
En hoe vind je dan een betrouwbare partij? Dat blijft best lastig en deels een keuze op gevoel.
Een paar tips hierbij zijn:
- Kijk op de website van uw ketel leverancier bijv. Neffit, Remeha e.d. Geef uw postcode op en zoek naar een dealer met zowel ervaring op cv- als op het gebied van Warmtepompen.
- Offertes : vraag minstens twee offertes aan bij installateurs of schakel eerst een ervaren adviseur in
- Kijk op hun website, schat hun ervaring in en bekijk of ze mogelijkheden én onmogelijkheden benoemen en vraag of ze in geval u een all-electric overweegt dus geheel van het gas af wilt of ze een warmteverliesberekening willen maken.
- Beoordeel het schriftelijke advies op aandacht, uitleg en cijfermatige onderbouwing
- Vraag ook naar de nadelen
- Vraag om een bevestiging dat de offerte compleet is, dat er geen extra werkzaamheden noodzakelijk zijn en dat de installatie goed werkend wordt opgeleverd inclusief een instructie en x jaar garantie.
- Vraag de adviseur of installateur om referenties: eerdere klanten bij wie je navraag kunt doen.
BENG! organiseert speciale informatie-avonden over warmtepompen. Houd onze agenda in de gaten voor de actuele data.
Milieucentraal heeft een verwarminstest ontwikklet om te kijken of je woning warmtepomp-ready is.
Link
Inspiratieverhalen
Wat doe je als je cv-ketel aan vervanging toe is?
Een cv-ketel gaat zo’n 15 jaar mee. Wat te doen als vervanging nodig is? In elk geval is het goed om informatie...
Bosuillaan verdiept zich in warmtepompen
Bosuillaan verdiept zich in warmtepompen ‘Het was gewoon ook een leuke avond’ Bas van Nooten uit de...
Subsidie (hybride) warmtepompen verhoogd
Na een goede lobby van Vereniging Eigen Huis heeft de overheid besloten de subsidieregeling voor (hybride)warmtepompen...