VvE op zonnepanelen safari

  1. Nieuws
  2. VvE op zonnepanelen safari

VvE La Luna, gebouw A, is één van de drie VvE’s in een appartementencomplex in Bilthoven van drie jaar oud. Ondanks het nieuwe gebouw valt de energierekening hoog uit. De gemeenschappelijke voorzieningen blijken de boosdoener: die trekken zo’n 40.000 tot 45.000 kwh stroom per jaar, te verdelen over 36 appartementen. Bewoners Henk de Ruiter en Gerard Hendriks gaan in de zomer van 2019 op onderzoek uit: waar kan er bespaard worden?

Henk de Ruiter bezocht in 2017 de informatiemarkt voor VvE’s van BENG!. Hij luisterde met belangstelling naar de verhalen van andere VvE’s en stelde vast dat veel informatie voor zijn goed geïsoleerde flat minder relevant was. Op de zonnepanelen na dan. Henk: ”Ik vind het best vreemd dat zo’n nieuw gebouw geen zonnepanelen heeft.” Onlangs kwam op de algemene ledenvergadering de hoge energierekening aan de orde. Samen met bewoner Gerard Hendriks onderzoekt hij nu hoe het beter kan.

In het trappenhuis

Welke voorzieningen vreten stroom? Wat direct in het oog springt, zijn de halogeenlampen in hal en trappenhuis. ”Het verhaal gaat dat er halogeenverlichting is opgehangen omdat de origineel geplande armaturen op waren. Volgens de ingeschakelde specialist zijn deze ongeschikt voor LED lampen.” De VvE is praktisch ingesteld en heeft inmiddels lampen uitgedraaid waar dat goed mogelijk was. Henk en Gerard studeren op een oplossing voor de langere termijn.

In de lift

Gerard is ook benieuwd naar besparingsmogelijkheden voor de lift. Hij vraagt zich af hoe de verhouding uitvalt in het stroomgebruik lift/verlichting. Hij noemt een voorbeeld: ”Je kunt nu niet zien van welke verdieping de lift moet komen. Dat kan uitmaken in mijn besluit om de lift of de trap te nemen. Ik wil weleens weten welke besparing dat oplevert.”

Op het dak

En dan de kwestie zonnepanelen: op dit moment zijn ze nog helemaal blanco. Henk: ”Ik ben nog nooit op het dak geweest en heb ook geen idee hoeveel zonnepanelen erop kunnen. We gaan contact leggen met een bewoner die de plaatsing van zonnepanelen voor het andere gebouw al heeft uitgezocht.” Daarnaast zoeken ze uit welke financieringsmogelijkheden er zijn voor hun VvE. ”Het moet natuurlijk een realistisch verhaal zijn, de besparing moet opwegen tegen de investering die je doet.”

Het idee is om volgend jaar in maart een plan klaar te hebben waarover de ALV kan beslissen. Henk en Gerard komen graag in contact met vergelijkbare VvE’s (nieuw gebouw) die ook nadenken over zonnepanelen. Neem contact op via BENG!

Update januari 2022: 

In 2021 heeft de Vve La Luna, geinspireerd door de bijeenkomst in oktober van 2019, een stap gezet richting energieneutraal wonen. Zij hebben naar volle tevredenheid 94 zonnepanelen op het dak gelegd van hun gebouw. Een geweldig resultaat!

 

Gerelateerd nieuws