Vloerisolatie biedt uitkomst

  1. Nieuws
  2. Vloerisolatie biedt uitkomst

Champignons kweken in de kruipruimte?

Aad en Teuni wonen al 33 jaar met plezier in hun doorzonwoning uit 1958 in Bilthoven. Sinds de winter van 2015/2016 is dat woongenot nog eens met sprongen toegenomen. Hun woonkamer bleek ineens aangenaam warm na de vloerisolatie.

“We doen het natuurlijk voor het klimaat maar ook omdat we vinden dat energiebesparende maatregelen bij goed onderhoud horen.” Aad en Teuni hebben door de loop van jaren steeds weer verbeteringen aangebracht. “We houden elkaar scherp en vragen ons steeds af wat we nog meer kunnen doen.”, aldus Aad.

Eind 2014 lieten ze een advies opstellen in het kader van de campagne ‘De Bilt bespaart energie’. Ze hadden natuurlijk al veel gedaan, waaronder modern dubbelglas, dakisolatie en zonnepanelen aanbrengen. Maar met vloer- en spouwmuurinstallatie konden ze nog aan de slag.

Puur comfortvergroting

“Oh meneer, die balken zijn helemaal beschimmeld.”, zo riep eens een CV-monteur vanuit de kruipruimte naar boven. Aad vertelt lachend: “Ik had er zo champignons in kunnen kweken.” Het was duidelijk dat de verwarming onder de stenen vloer ook de kruipruimte lekker warm stookte. Daar kwam een einde aan door het aanbrengen van isolerende dekens. De winter daarop werden ze verrast door een aangename warmte in hun huiskamer. Aad: “Puur comfortvergroting, eerder konden we de woonkamer nooit behaaglijk warm krijgen.”

Energielabel  

“Na de vloer- en spouwmuurisolatie hebben we een energielabel aangevraagd. Dat vonden we gewoon leuk om te doen.” Hij stuurde de rekeningen van alle maatregelen die waren uitgevoerd, naar een gecertificeerde adviseur waarna ze het label B certificaat ontvingen.” Voor zo’n oude tussenwoning, toch helemaal niet slecht.”, aldus een trotse Aad.

Heeft hij nog een advies voor andere huiseigenaren? Aad: “Doe mee met acties. Laat het onderzoeken en laat je overtuigen van het nut van maatregelen!”

Bij de foto:

Aad: “Met deze zonnepanelen wekken we 1750 kilowatt op van de 2000 die we jaarlijks verbruiken (foto: Jenny Senhorst).”

Gerelateerd nieuws