Hij erfde het huis van een oude vriend en kwam voor de vraag te staan hoe deze te renoveren. De niet-geïsoleerde tussenwoning uit 1961 werd alleen verwarmd door een gaskachel in de woonkamer: niet echt comfortabel dus. Dit overkwam Michel uit Utrecht, zo’n twee jaar geleden. Na enig beraad besloten hij en zijn partner te gaan voor volledige verduurzaming van het huis in De Bilt, voordat ze er zouden gaan wonen.
Het wekte verbazing bij de verbouwers die de duurzame renovatie uitvoerden. “De meeste mensen nemen een nieuwe keuken”, zo zeiden ze. Michel dacht daar anders over: “We vonden dat de keuken nog best wel even meekon.” In plaats van een verbouwde keuken, verschenen er tien zonnepanelen op het dak, werd er driedubbel glas geplaatst, vervingen geïsoleerde gevelplaten de asbestplaten en werd een warmtepomp geplaatst voor de verwarming van het hele huis
Driedubbel glas
Met name de keuze voor driedubbel glas bleek een succes. “De energieambassadeur van BENG! die langskwam voor een warmtescan was helemaal lyrisch”, zo vertelt Michel trots. In plaats van het gebruikelijke warmteverlies bij de ramen bleken ze juist beter geïsoleerd te zijn: blauw dus op de infraroodfoto in plaats van rood. “Het is financieel ook zeker een aanrader om driedubbel glas te overwegen, zo tipt Michel, “het prijsverschil met dubbelglas is kleiner geworden.”
Stille warmtepomp
De buitenunit van de lucht-water warmtepomp is achter in de tuin geplaatst. “We hebben speciaal gekozen voor een model dat bekend stond als stil om te voorkomen dat de buren last hebben.” Michel heeft de warmtepomp zelf beter ingeregeld. “De installateur had het opwarmen van het water in de boiler op ’s nachts gezet, maar dat heb ik veranderd naar overdag. Dan is de lucht warmer en kan de warmtepomp op zonnige dagen met duurzame stroom verwarmen. Bovendien, als de warmtepomp ’s nachts aanslaat dan hoor je deze ook beter omdat andere omgevingsgeluiden zijn weggevallen.”
“Overigens kan deze warmtepomp ook koelen, vertelt Michel, “dat was een uitkomst tijdens de hete zomerdagen. Het scheelt zo’n 4 tot 5 graden binnen, maar je kan de buitenunit wel goed horen dan!”
Gunstige hypotheek
Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met korting moest hij aantonen dat er binnen een jaar een grote labelsprong was gemaakt. Om dat vast te stellen, kwam aan de start van de renovatie, september 2018, een adviesbureau langs die het laagste energielabel G vaststelde. Na de renovatie in juni 2019 vond een nieuwe berekening op afstand plaats waarna ze label A kregen. Dat gebeurde erg zorgvuldig, vertelt Michel: “Ze wilden echt alle details weten.”
Ongelofelijk comfortabel
Omdat ze er nog maar kort wonen weet hij nog niet hoeveel lager de energierekening wordt. Maar het kan alleen maar beter worden: in de oude situatie was de gaskachel die alleen de woonkamer verwarmde al goed voor een gasverbruik van 1500 m3. Michel vertelt hoe de warmtepomp vooral bij een buitentemperatuur van ongeveer 8 graden met weinig stroom het huis goed kan verwarmen. Bij lagere temperaturen wordt het stroomverbruik wel snel meer.
Na een half jaar wonen zijn ze in ieder geval dik tevreden over hun keuze voor duurzaam renoveren. Michel: “Het is een ongelofelijk comfortabel huis geworden. Echt heel prettig wonen!” Als eerbetoon aan de overleden vriend is de kachel waarnaast hij altijd zat gewoon weer teruggeplaatst. Natuurlijk wel van het gas af.