‘Stap over die hobbel en doe mee’ – Lonneke kreeg hulp bij energiebesparing in haar huurhuis

  1. Nieuws
  2. ‘Stap over die hobbel en doe mee’ – Lonneke kreeg hulp bij energiebesparing in haar huurhuis

Lonneke kreeg bezoek van een energiecoach en een energieklusser

Lonneke uit Bilthoven nam deel aan het project Eerste hulp bij energie. Het project richt zich op huurders in de gemeente De Bilt, die te maken hebben met de last van een hoge energierekening. Hoewel ze aanvankelijk weerstand voelde om hulp te aanvaarden, is ze uiteindelijk blij met het resultaat.

De huurwoning van Lonneke is slecht geïsoleerd. ‘Als het guur weer is, waait het in huis. Er staat schimmel op de muren en het is zo vochtig, dat er slakken in de kelder kruipen.’ Hoge energiekosten zijn niet het enige probleem waar ze mee te maken heeft. Als gedupeerde van de toeslagenaffaire kampt ze al jaren met financiële armoede. De voortslepende afhandeling van die affaire heeft haar vertrouwen in de overheid flink beschadigd. ‘Dit project wordt toch betaald door de gemeente, daar heb ik wel over na moeten denken.’

Verrast

Lonneke hoorde van het project via een van de mensen van BENG! ‘Ik kreeg een folder toegestopt, op een moment dat ik mijn leergeldbonnen ophaalde in het gemeentehuis. Ik was een beetje overrompeld, maar thuis heb ik alles nog eens goed nagelezen. Ik wil ondanks veel slechte ervaringen niet in bitterheid leven. Dan is het belangrijk dat je hulp kunt aanvaarden.’

Na contact met het project kwam er een energiecoach langs. ‘Hij liep alle mogelijkheden langs en we hebben besproken welke maatregelen hier uitgevoerd zouden worden’. Voor Lonneke betekende dat onder andere een gordijn voor de voordeur, isolatie van de warmwaterbuizen en het aanbrengen van isolatie achter de radiator. ‘Ik kon kiezen uit een aantal kleuren voor het gordijn, dat was fijn.’

 

Energieklusser

Voor de uitvoering van de maatregelen kwam een andere vrijwilliger, de energieklusser langs. ‘Een vriendelijke, wat oudere man. Echt een goede klusser, en hij werkte erg netjes. Mijn zoontje vond het allemaal reuze interessant. Ik ben gescheiden en ik heb geen familie, het was alsof er een handige opa over de vloer was.’

De energieklusser zat vol enthousiaste ideeën welke andere maatregelen Lonneke verder zou kunnen nemen. ‘Hij had al helemaal bedacht hoe ik de open trap kon aftimmeren. Dat overviel me ook een beetje. Ik sta er alleen voor en krijg zulke dingen niet zomaar geregeld. Ik heb alleen een fiets, ik kan geen grote spullen vervoeren. En dan de kosten natuurlijk.’ Ze ziet wel mogelijkheden voor de uitbreiding van het project. ‘Bijvoorbeeld dingen samen doen. Ik koop verf, het project levert materiaal en mensen.’

 

Blij

Lonneke is blij met de hulp. ‘Alles is netjes afgewerkt. En het zijn allemaal mensen met goede bedoelingen. Ik heb me verzorgd gevoeld’. Ze weet nog niet of haar energierekening veel zal dalen. ‘Ik gebruikte al zo min mogelijk en nu is het warm weer. In de herfst ga ik het merken.’

Ze raadt iedereen aan om mee te doen. ‘Doe het gewoon. Ik ken die hobbel waar je overheen moet, om te aanvaarden dat je meer hulp nodig hebt. Als samenleving moeten we elkaar helpen. Je bent deelnemer, geen slachtoffer. Je steunt een mooi initiatief’.

Gerelateerd nieuws

500ste Energiescan uitgevoerd

500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan...