Oproepje aan BENG-leden: help met aanbellen

  1. Nieuws
  2. Oproepje aan BENG-leden: help met aanbellen

De aanbelactie van Eerste Hulp bij Energie (EHBE) in Bilthoven heeft deze maand weer een aantal huishoudens overtuigd om onze gratis hulp te aanvaarden. Daar kunnen we nog veel werk verrichten, zegt energiecoach en -klusser Jeroen Wolters. “Eigenlijk zou het ideaal zijn dat BENG!-leden in hun eigen buurt zouden aanbellen om ze op de hoogte te brengen van onze gratis energiehulp. Dan is het geen wildvreemde die aanbelt.”

Jeroen is sinds twee jaar vrijwilliger bij BENG!. Hij doet mee met de aanbelacties, en werkt als coach én als klusser bij Eerste Hulp bij Energie. In die afgelopen jaren heeft hij veel huurhuizen bezocht, om ze te voorzien van gratis advies en materialen. “De situaties variëren enorm: sommige bewoners hebben al veel zelf gedaan en weten precies wat er nog moet gebeuren, terwijl anderen kampen met ernstige problemen zoals schimmel en gebrekkige isolatie.”

Bij de aanbelactie op Zonneplein half juni, werden ongeveer 20 huizen benaderd. “Daarvan stonden enkele huizen leeg. Sommige bewoners hadden zelf al wat gedaan, enkelen waren niet geïnteresseerd. En we waren al bij 1 of 2 huishoudens geweest om isolatiematerialen te plaatsen. “Uiteindelijk waren er drie huishoudens die onze hulp graag aannamen.”

Renovatie

De huurwoningen aan het Zonneplein nog even niet aan de beurt voor een renovatie. “Tot die tijd zitten bewoners letterlijk en figuurlijk in de kou. De huizen kampen vooral met tocht. Bij de huizen waar we al eens zijn geweest, hebben kleine aanpassingen zoals buisisolatie en het plaatsen van tochtstrips en voordeurgordijnen al een groot verschil gemaakt.”

Ook het aanpassen van gedrag kan helpen. “Zo was er iemand die de hele dag de tv aan liet staan voor wat achtergrondgeluid. Begrijpelijk, maar een radiootje is een stuk goedkoper qua stroom. En een tijdje terug kwamen we bij een bewoner erachter dat zijn vijverpomp jaarlijks 300 tot 400 euro aan stroom kost. Door simpelweg de pomp af en toe uit te zetten, kon hij flink besparen. En op den duur een zuinige pomp kopen.”

Terughoudend

Jeroen geeft aan dat mensen in eerste instantie vaak terughoudend zijn als hij aanbelt. “Ze denken dat je iets komt verkopen. Maar we hangen een banner op in de straat en stoppen flyers in de brievenbus om aan te kondigen dat we komen. Dat helpt”, zegt hij. “We benadrukken dat we vrijwilligers zijn en dat ons doel is om de energierekening te verlagen. En dat er geen verplichtingen zijn en dat hun gegevens niet aan de gemeente worden doorgegeven. Het is toch een wildvreemde die even bij je aanbelt.”

Je eigen buurt in

Jeroen denkt dat het kan helpen als ‘BENG!’ers’ zich gaan inzetten in hun eigen buurt. “Bel eens bij je buren in huurhuizen aan, om ze op de hoogte te stellen over Eerste hulp bij Energie. Iemand die ze kennen is toch makkelijker te vertrouwen. Het mooiste zou zijn als buren samen hun energieverbruik vergelijken en onder begeleiding van een coach kijken waar de verschillen vandaan komen. Dit helpt niet alleen om kosten te besparen, maar draagt ook bij aan een beter milieu.”

Wil jij ook een steentje bijdragen?

  • Maak dan eens een rondje in eigen buurt of wijk en bel aan bij de huurhuizen
  • Leg uit dat ze gratis hun energierekening kunnen verlagen met hulp van coaches en klussers
  • Laat een kaartje achter www.eerstehulpbijenergie.nu

Je kunt natuurlijk ook coach of klusser worden! Meld je hier aan.

Gerelateerd nieuws

500ste Energiescan uitgevoerd

500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan...