Op 18 september kwamen BENG!-leden weer samen voor onze jaarlijkse algemene ledenvergadering. Hier delen we de jaarrekening en geven we een update van onze projecten. Voorzitter van BENG! Nicole van Overbeek opende de bijeenkomst door enkele nieuwe bestuursleden voor te stellen. Vervolgens werd het jaarverslag van 2023 besproken. Het jaar is financieel afgesloten met een positief resultaat. Bovendien is het ledenaantal met maar liefst 20% gegroeid.
De zes ontwikkelingen van 2024 (besparen, windenergie, Biltse Zonnedaken, Zonneweide Voordaan, Brandenburg West en geothermie) werden besproken en toegelicht. Jankees Roosenschoon start met eerste thema: ‘Met het onderwerp besparen gaan we zeker door, want onze projecten zijn zeer succesvol gebleken.’ Een enthousiaste groep vrijwilligers zet zich in om bewoners van (sociale) huurhuizen kosteloos te helpen hun huis te verduurzamen (Eerste Hulp Bij Energie). En ook tijdens de informatieavonden is veel belangstelling voor praktisch advies voor besparings- en opwekmogelijkheden.
Opwekken
Jurgen Bakker neemt opwek voor zijn rekening waaronder de volgende projecten vallen. De gemeente gaat onderzoeken of er 1 of 2 windmolens kunnen worden geplaatst in onze gemeente. We bestuderen welke rol we zouden kunnen spelen, als de gemeente hierover positief besluit. Voor het project Biltse Zonnedaken is veel werk verricht en is inmiddels ook geëindigd. We willen hier in de toekomst graag mee doorgaan, maar een nieuwe subsidie moet nog worden aangevraagd. De wooncorporatie in De Bilt is gefuseerd met die van Zeist in Woongroen en wil eerst beleid vaststellen op het gebied van zonnepanelen.
Het project Zonneweide Voordaan heeft vertraging opgelopen door bezwaren van een aantal bewoners. We wachten nu op de uitspraak van de Raad van State. Zodra deze binnen is, kan het project hopelijk snel verder worden opgepakt.
Warmte
Brandenburg West gaat als eerste wijk in onze gemeente aardgasvrij worden. Om belangstelling binnen de wijk in goede banen te leiden heeft de gemeente een opbouwwerker aangesteld. Een optie is om de wijk aan te sluiten op een bronnet met restwarmte van de waterzuivering. Op verzoek van bewoners wordt nu ook een tweede optie onderzocht. Namelijk collectief individuele warmtepompen plaatsen.
Een ander warmteproject is geothermie. Jankees legt uit dat geothermie zich in een experimentele fase bevindt. Hierbij wordt gekeken of tot een diepte van 4 kilometer op rendabele manier warmte kan worden gewonnen uit de aardlagen voor het hoogwarmtenet. Er is een halve hectare grond nodig. Een proefboorlocatie dicht tegen Zeist aan bleek lastig. Het gebied achter Planta Groencentrum aan de Utrechtseweg is nu de voorkeurslocatie.
Vooruitblik
Voor 2024 en 2025 hebben we weer een hoop dingen op de agenda. Zo beginnen we met een nieuw inloop-energiespreekuur en kunnen leden gebruikmaken van de uitleenbank. We zoeken nog altijd naar nieuwe vrijwilligers. Zo zoeken we bijvoorbeeld een gastheer/vrouw voor onze informatieavonden. Ook gaan we langzaamaan kijken naar een nieuwe penningmeester voor in 2025. Iets voor jou? Geef je op.
Bekijk ons Jaarverslag 2023 – Iedereen betrekken, alle stemmen horen, alle belangen in het oog.