Onderzoeksboring voor geothermie

  1. Nieuws
  2. Onderzoeksboring voor geothermie

Aardwarmte (geothermie) wordt in Nederland al veel gebruikt in de kassen in  het Westland om duurzaam warmte te winnen.  In de energietransitie is naast het opwekken van duurzame elektriciteit, ook het duurzaam verwarmen van huizen en andere gebouwen een grote opgave.

In de warmtevisie van gemeente De Bilt is aangegeven waar warmtebronnen binnen onze kernen te vinden zijn. Dat zijn er weinig. Dat maakt het oplossen van de warmtepuzzel een heel lastige opgave

Wat we nog niet goed in beeld hebben is of onze ondergrond geschikt is voor het gebruik van aardwarmte. Als dat zo is dan hebben we minder elektriciteit nodig voor het verwarmen van onze woningen. Dat is fijn want we willen ook al elektriciteit gaan gebruiken voor elektrische auto’s, koken etcetera. In de afgelopen jaren is seismisch onderzoek gedaan in heel Nederland. Daarmee is veel relevante informatie verzameld ook in onze kernen.

Er is binnen onze gemeentegrenzen een gebied gevonden waar in potentie geothermie kansrijk zou kunnen zijn. Energie Beheer Nederland, onderzoekt nu of in dat gebied een mogelijkheid is om een zogenaamde onderzoeksboring te verrichten.

BENG! vindt het heel goed dat we snel weten of geothermie een mogelijkheid is in onze omgeving. Dat is belangrijk voor het kunnen oplossen van de puzzel van de warmtetransitie waar we voor staan.

>> Lees het bericht over het besluit van de provincie Utrecht en gemeente Zeist

Onderzoeksgebied Brugakker – Noord-West Zeist

Aardwarmte, ook wel geothermie, maakt gebruik van warmte uit de diepe ondergrond. Vanuit minimaal 500 meter onder de grond wordt warm water opgepompt. De warmte wordt daarna via een warmtewisselaar uit het water gehaald en gebruikt voor het verwarmen van huizen en andere gebouwen.

Lees op de website van de gemeente Zeist meer over hun visie en plannen tav aardwarmte.

Gerelateerd nieuws

500ste Energiescan uitgevoerd

500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan...