Nieuwe kozijnen maken het verschil

  1. Nieuws
  2. Nieuwe kozijnen maken het verschil

Nieuwe kozijnen maken het verschil
voor woningen Brandenburg-west

BENG! liet een aantal identieke woningen in Brandenburg-West onderzoeken op de mogelijkheden om energie te besparen en het comfort te verhogen. En organiseerde een avond voor de bewoners. Mariëtte is één van de bewoners die na de avond de knoop doorhakte: de voor- en achtergevel werden aangepakt. ”Het is net een nieuw huis.”

De ongeveer honderd vrijwel identieke woningen uit 1965 staan erom bekend: de bewoners kampen met tocht, vocht- en schimmelproblemen. ”Ik liet nooit een deur openstaan, het was altijd koud.” zegt Mariëtte. Nu zit ze er comfortabel bij. Het bouwbedrijf is net vertrokken na een goede week werk en ze is druk in de weer met de afwerking. Het is lekker warm in huis op deze frisse aprildag, zelfs zonder verwarming. Ook valt op hoe ’stil’ de woning is geworden. Kortom: een heel ander woongevoel dan de oude woning.

Informatieavond

Ze waren eigenlijk niet van plan om de woning aan te pakken maar toen haar man thuiskwam van de informatieavond werden ze enthousiast. Een viertal bewoners waaronder Mariëtte ging aan de slag om offertes op te vragen. Uiteindelijk bleef een bedrijf met een VKG keurmerk over. ”Dat voelde wel zo goed. Het is toch een forse investering, dus dat keurmerk was voor ons van doorslaggevend belang. Het VKG waarborgfonds biedt financiële zekerheid.”

Comfort en een lagere rekening

 

Mariëtte is erg content met de verbeteringen. Ze wordt vooral blij van de onderdelen waar ze, in samenspraak met de aannemer, zelf voor heeft gekozen. De fraaie, ingebouwde rolgordijnen bijvoorbeeld maar ook de dichte brievenbus van de nieuwe voordeur: “Als we nu niet thuis zijn, zie je de post niet liggen. Wel zo’n veilig gevoel.”

De doelen die Mariëtte en haar man stelden zijn gehaald: meer comfort, lagere energierekening en een beter verkoopbaar huis. Wel is ze kritisch over de vergunning die nodig is voor deze ingreep. “Dat werpt een extra drempel op om te investeren in een betere woning en dat is echt jammer.”

Gerelateerd nieuws