Gelukkig nieuwjaar! Met een heerlijke frisse wind het nieuwe jaar in. Letterlijk, want 2024 is koud begonnen. Maar daarvan schrikt de Biltse bewoner niet terug, want met deze 5 simpele tips van BENG! weten ze hoe ze de winter goed(koop) kunnen doorkomen.
1. Stook zuinig
Een inkoppertje wellicht, maar in een slecht geïsoleerd huis kun je veel besparen door wat zuiniger te stoken. Zet je verwarming overdag maximaal op 19 graden en s’nachts op 14/15 graden. Draai radiatoren dicht in kamers waar je niet of nauwelijks bent (denk aan de badkamer, slaapkamer of speelkamer). En hou die deuren gesloten; deurdrangers zijn soms ook een goed idee daarbij. Hiermee bespaar je op jaarbasis al gauw €70 tot €150. Als je huis goed geïsoleerd is, bespaar je nog veel makkelijker.
2. Isoleer wat je isoleren kan
In een huis wat slecht geïsoleerd is, is het lastig om zuinig te verwarmen. Koude tocht, vocht en temperatuurschommelingen liggen op de loer. Deze kleine doe-het-zelf aanpassingen kunnen al veel schelen.
– Plak radiatorfolie achter je verwarmingsradiator.
– Schaf (tweedehands) een radiatorventilator aan.
– Schuif isolatiemateriaal om cv-leidingen.
– Zet tochtborstels onder deuren en in de brievenbus.
– Plak naden en kieren bij ramen dicht met tochtstrips.
Deze materialen zijn bij elke bouwmarkt te verkrijgen. Maar check ook Marktplaats.nl voor tweedehands materialen.
3. Verlaag je cv-ketel-stand
Veel cv-ketels staan standaard op 80 graden. Maar je ketel werkt net zo efficiënt en een stuk zuiniger als je ‘m op 60 graden zet. Dit scheelt ontzettend in je gasverbruik en in de CO-2 uitstoot. Laat je ketel ook eens in het jaar even controleren. Je kunt de ketel zelf verlagen. Kijk hier voor verschillende instructievideo’s.
4. Winterschoonmaak
Steek je handen uit de mouwen en ga er een ochtend flink tegenaan met de zwabber en stoffer. Stof in radiatoren kan ervoor zorgen dat warmte niet goed kan verspreiden. Zet de verwarming uit. Haal met een stofzuiger alvast het meeste stof weg. Met een plumeau kun je tussen de lamellen van de radiator stoffen. De buitenkant stof je met een stofdoek. Het neergedwarrelde stof haal je weg met de dweil en voilà, klaar ben je. Als je toch bezig bent, ontlucht dan meteen de verwarming met een ontluchtingssleuteltje. Zet pas daarna de verwarming weer aan.
5. Ventileer je huis
Zorg altijd voor goede ventilatie, door een raam op een kier te zetten of de ventilatieroosters open te doen. Dat lijkt tegenstrijdig als je de verwarming aan hebt, maar buitenlucht is in principe altijd droger dan binnenlucht. Door te ventileren heb je minder vocht in huis. En droge lucht verwarmt weer sneller dan vochtige lucht. Heb je was binnen drogen, ben je aan het koken of klussen? Zet dan even een extra raampje open.
Bron: Mileucentraal