Energiecoach Wico Ernst: ‘Een wildvreemde vertrouwen is nogal wat.’

  1. Nieuws
  2. Energiecoach Wico Ernst: ‘Een wildvreemde vertrouwen is nogal wat.’

Wico Eernst werkt als energiecoach voor energiecoöperatie BENG!. Hij zoekt nieuwe collega’s die net als hij mensen helpen hun energierekening omlaag te brengen. Hij vertelt vol enthousiasme hoeveel dit vrijwilligerswerk oplevert. Het belangrijkste zijn de forse besparingen voor mensen met een kleine portemonnee, daarnaast geeft het de coaches veel voldoening om concreet hulp te kunnen bieden.

,,Dit moet ik doen”, dacht Wico Eernst, toen hij vorig jaar een oproep van BENG! in de Vierklank las. De gepensioneerde kwaliteitstechnicus uit Bilthoven werkte jarenlang in de industriesector. Met zonnepanelen, een warmtepomp en een sedumdak heeft zijn eigen jarendertig hoekwoning een energielabel A gekregen. ,,Je kunt voorzichtig zeggen dat ik iets met energiebesparing heb”, zegt hij met pretlichtjes in zijn ogen.” Hij solliciteerde als energiecoach en rolde direct het trainingsprogramma in.

Gratis
Eernst is vol lof over de gedegen voorbereiding die je als energiecoach krijgt. ,,Je opdracht is mensen te adviseren over concrete maatregelen die energie besparen. Dat lijkt simpel, maar we komen bij mensen die vaak een berg problemen op hun bord hebben. Zomaar een wildvreemde vertrouwen die gratis hulp komt aanbieden, dat is nogal wat.” Alle energiecoaches krijgen training over sociale aspecten en menselijk gedrag. ,,Het begint met heel goed naar mensen luisteren. En helder uitleggen wat je kunt bieden, uitleggen dat het echt gratis is.”

BENG! geeft alle coaches technische training. ,,Je kijkt samen met de bewoner welke maatregelen het meest effectief zijn. Daar is wel een beetje inzicht voor nodig. Hoe lees je een energiejaarrekening? Welke energiebesparende middelen geven het meeste effect?” Voor technicus Eernst is een deel gesneden koek, maar: ,,Ik leer steeds bij, dat maakt het extra leuk. Ik had bijvoorbeeld geen idee hoe de jaarrekening bij blokverwarming werkt.”

Ontzorgen
Nadat coach en bewoner samen een lijst hebben gemaakt met maatregelen, schakelt BENG! de energieklusser in. Eernst is zowel coach als klusser. Zijn top 3 bestaat uit CV-buizen op zolder isoleren, radiatorfolie en een gordijn voor de voordeur. ,,Het zijn kleine ingrepen die veel energie besparen. Waarom mensen dat niet zelf doen? Het is een heel gekruip en gepuzzel. Ik kom bij mensen van 80 jaar en soms hebben mensen zoveel aan hun hoofd, dan is het fijn om een keer ontzorgd te worden.” Een beetje perfectionistisch is hij wel: ,,Het moet accuraat gebeuren, maar dan levert een strekkende meter CV-buis isoleren al gauw 3 M3 gasbesparing per jaar op! Elk jaar weer.”

Voldoening
Eernst vindt het werk als energiecoach zoveel voldoening geven, dat hij zijn ander vrijwilligerswerk ervoor heeft opgezegd. ,,Ik hou van resultaat, hier kun je rake klappen maken. We zijn een gezellig team, waar veel kennis zit die onderling gedeeld wordt. BENG! legt je in de watten, beginners worden goed ingewerkt. En heel belangrijk, de mensen waar je het voor doet waarderen je enorm. Dat gééft energie.” Verontschuldigend: ,,Ze bakken weleens taart voor me. Dat is niet de bedoeling, maar wel lekker.”

Ook energiecoach worden? Graag. BENG! kan zeker nog hulp gebruiken. Binnenkort start een nieuwe training dus meld je snel aan. Kijk voor meer informatie op bengdebilt.nl/energie-coach, stuur een bericht via energiecoach@bengdebilt.nl of 06-43961500 (app)

Gerelateerd nieuws