Ledenvergadering buigt zich over leningreglement grote projecten

  1. Nieuws
  2. Ledenvergadering buigt zich over leningreglement grote projecten

BENG! ontwikkelt steeds meer grote projecten. Met ook grotere kostenposten in de eerste ontwikkelfase. Het bestuur wil daarvoor obligaties gaan aanbieden aan de leden: tijdelijke leningen met een hoog risico maar ook met een hoge vergoeding. De voorwaarden en regels daarvoor waren een belangrijk agendapunt in de bijzondere ledenvergadering van 14 november jongstleden.

Het was een vruchtbare bijeenkomst, waarin dertig leden en het bestuur overlegden over het concept-leningreglement dat was toegestuurd. Het betreft een algemeen reglement voor alle grote projecten. Per project zal het worden vertaald in een specifieke informatiebrochure. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van Zonneweide Voordaan in Groenekan of voor grotere zonnestroomprojecten van het initiatief Biltse Zonnedaken. Veel onderdelen van het leningreglement zijn besproken. Waarom dit systeem? Om welke bedragen gaat het? Alleen voor leden? Wat is de looptijd en wat zijn de risico’s?

Gebleken voorkeur
Een gesprekspunt was ook de volgende keuze: veel mensen voor een kleine lening of weinig mensen voor een grote lening vragen? Als een project niet doorgaat – bijvoorbeeld bij een afwijzing van vergunning of subsidie – is men het uitgeleende geld kwijt. Moeten mensen tegen zichzelf beschermd? Is het beter minder mensen te betrekken? In de zaal bleek behoefte aan een peiling. Er gingen duidelijk meer handen omhoog voor meer spreiding. Liever (als voorbeeld) 400 leden voor een lening van ieder 250 euro dan 40 leden die ieder 2500 uitlenen. “Iedereen moet kunnen meedoen.”, was een uitspraak die dat ondersteunde. “Het vergroot het draagvlak.” en “Mensen kunnen zelf wel bepalen of ze het kunnen missen.”

Vervolg
De wensen en opmerkingen uit de Ledenvergadering worden nu in het Algemeen Leningreglement verwerkt. In december is een nieuwe versie te verwachten, die op de website van BENG! zal verschijnen. In de eerste maanden van volgend jaar komt een informatiebrochure uit over de uitgifte van obligaties voor het project Zonneweide Voordaan. Daarover informeert BENG! via de nieuwsbrief.

Lees hier het verslag van de Bijzondere Ledenvergadering van BENG! op 14 november.

 

Gerelateerd nieuws