‘Ik zet me graag in voor De Bilt’, Energieambassadeur Peter vertelt

  1. Nieuws
  2. ‘Ik zet me graag in voor De Bilt’, Energieambassadeur Peter vertelt

Energieambassadeur Peter (65) werkt als vrijwilliger voor BENG!

Energiescans doen, warmtelekken opsporen, vragen beantwoorden. Peter van Dijk is sinds een jaar energieambassadeur voor energiecoöperatie BENG!. Hij geniet van het werk en het sociale aspect. “Je levert echt een bijdrage aan de energietransitie in De Bilt.” BENG! zoekt nu nieuwe vrijwilligers en Peter neemt ze graag onder zijn hoede.

“Ik wilde mezelf nuttig maken toen ik met pensioen ging. Zinvol werk doen in mijn eigen omgeving”, legt hij uit. Van Dijk werkte jarenlang als beleidsmedewerker digitale veiligheid. “Toen ik op een vrijwilligersmarkt tegen BENG! aanliep, sprak de rol van ambassadeur me wel aan. Het is een ander vakgebied, maar mijn kennis over duurzaamheid uitbreiden leek me interessant.”

Huizen in een warme jasje

“Een energieambassadeur geeft adviezen over de verduurzaming van koophuizen”, steekt Van Dijk enthousiast van wal. “We beantwoorden vragen van bewoners en doen energiescans bij mensen thuis. Bewoners vullen een dossier in, waarna ik langskom, het huis met ze doorloop en in gesprek ga over de mogelijkheden. Dat sociale aspect is heel leuk, je komt overal binnen.”

De mogelijkheden qua verduurzaming verschillen per huis. “Het hangt af van de bouwkundige staat van het huis en welke maatregelen er al zijn getroffen. Ik kijk vooral naar hoe je zo veel mogelijk warmte kunt binnenhouden. Hoe trek je je huis een warme jas aan en zet je een muts op, bij wijze van spreken”, lacht hij. Daarvoor moet er soms geïnvesteerd worden. “Denk aan vloer- of muurisolatie, glaswerk vervangen of zonnepanelen installeren. Daarmee bespaar je veel op de lange termijn. Ik ben in huizen geweest waar het geld door de schoorsteen naar buiten vliegt. Eerst isoleren, daarna kun je denken aan bijvoorbeeld een warmtepomp.”

Voldoening

Van Dijk haalt veel voldoening uit het werk. “Ik voel me verbonden met mijn gemeente. Het is zinnig en nuttig werk en bovenal nodig. We hebben een slag te maken in de energietransitie, we kunnen niet wachten tot de overheid dat oplost. En mensen hebben veel vragen, weten niet waar ze moeten beginnen. Ik vind het belangrijk om bewoners op weg te helpen.”

“Je wordt niet zomaar voor de leeuwen geworpen”, geeft Van Dijk aan. Hij doorliep opleidingsmodules over duurzaamheidsmaatregelen en adviesvaardigheden. “Je krijgt een gedegen opleiding, en je loopt mee met een ervaren ambassadeur zodat je weet hoe je zo’n traject aanpakt.” Inmiddels is hij zelf zo’n ervaren ambassadeur. “Nu mogen er nieuwe vrijwilligers met mij meelopen!”

Wil je ook energieambassadeur worden? Je bent van harte welkom.

Gerelateerd nieuws