“Ik had al eens gezegd: ik wil best wat doen.’ Johan is vrijwilliger voor BENG!

  1. Nieuws
  2. “Ik had al eens gezegd: ik wil best wat doen.’ Johan is vrijwilliger voor BENG!

Hij heeft een bescheiden rol. Zegt hij zelf. Maar leest ondertussen wel mee met zo’n beetje alle documenten voor het project Zonneweide Voordaan. Johan Lembrechts is een van de vrijwilligers die belangrijk zijn voor de projecten en activiteiten van BENG! Wat doet hij, waarom en hoe kwam dat zo?

‘Ik ben door Bouwe gevraagd [red. bestuurslid Bouwe Taverne]. Twee jaar terug stopte ik met werken en ik had al eens gezegd: ik wil wel wat voor BENG! doen. Zo komt het dat ik nu stukken lees voor de ontwikkeling van het zonneveld in Groenekan. De vraag die ik dan krijg is: wat vind je ervan?’ Johan leest verslagen, aanvragen, milieu- en participatierapporten, websiteteksten en recent nog van alles voor de gemeentevergunning (die op 25 april is verleend). 

Hoe komt het over
‘Ik vraag me niet alleen af of het project aan de wetgeving en alle regeltjes voldoet, maar ook hoe het op mij overkomt, als betrokken burger. Staat alles erin waarover ik me zorgen zou kunnen maken en wat ik wil weten? En dan lever ik commentaar. Op afstand, want ik zit niet in het projectteam. Dus het team bepaalt zelf of het iets met mijn opmerkingen doet.’

Ervaring milieuonderzoek
Johan werkte twaalf jaar bij de Commissie voor de Milieueffectrapportage, een onafhankelijke organisatie die adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. ‘Daar gaat het om forse projecten, zoals de bouw van elektriciteitscentrales, grote windparken, een luchthaven. Daardoor ben ik vertrouwd met milieuonderzoek. Ik ben bioloog maar van wetgeving kreeg ik al doende ook wat mee. Destijds zat ik dan met een volle doos A4’tjes over een project voor me, dubbelzijdig bedrukt. Wat ik nu voor BENG! doe, is niet zo veel werk hoor. Ik probeer dan snel te reageren en daar zijn ze, denk ik, blij mee.’ 

Waarom vrijwilligerswerk
‘Ik steun BENG! al een aantal jaren als lid. Nu ook iets dóen geeft voldoening. Het heet niet voor niets een coöperatie, dat is samen werken aan concrete doelen. Ik wil gewoon dat het een stap vooruitkomt. Persoonlijk draag ik graag bij aan iets concreets en tastbaars zoals het zonnepark Voordaan. Ik ben geen techneut, maar heb weer andere ervaring die nuttig kan zijn. Dat geldt voor al het werk van BENG!: er zijn veel soorten expertise nodig. En als het doel je aanspreekt, is het prettig er energie in te stoppen.’

 Zou je ook iets willen doen? BENG! zoekt vrijwilligers op verschillende gebieden en voor uiteenlopende taken en rollen. Mail gerust je overweging naar info@bengdebilt.nl, of kijk eens bij de vacatures.

Gerelateerd nieuws