‘Ik droomde al langer van daken vol zonnepanelen in mijn wijk’- vertelt Jeanine uit Noord-Oost De Bilt

  1. Nieuws
  2. ‘Ik droomde al langer van daken vol zonnepanelen in mijn wijk’- vertelt Jeanine uit Noord-Oost De Bilt

“Vanaf mijn thuiswerkplek kijk ik uit het raam en zie rijtjeshuizen vol zonnepanelen. Ik ben daar zo blij mee! Ons buurtinitiatief hielp en ik raad zoiets iedereen aan. Hoe dat ging? Ik liep al vijf jaar met het idee en zag het voor me: onze wijk met overal huizen met zonnepanelen. Misschien kunnen we dat samen doen, dacht ik ook, want we hebben immers dezelfde huizen. Maar ik hoorde er nooit iemand over, ook niet bij buurt-bbq’s. Ik durfde er ook niet zo goed over te beginnen, omdat wij zelf een grote boom in de tuin hebben die het dak in de schaduw zet. Tot ik dacht: dromen zijn mooi maar daden nog beter, ik ga gewoon nú iets doen.

Via onze wijkapp: wie wil nog meer?

Op onze wijkapp plaatste ik een bericht: ik wil graag zonnepanelen, wie wil nog meer samen bekijken wat een goede leverancier is, en misschien collectief iets doen? En wat dacht je, er kwamen meteen 15 positieve reacties! Met een werkgroep van vier gingen we aan de slag. In tweetallen bezochten we de anderen en noteerden hun overwegingen en wensen. Zo stelden we criteria op. En wie al zonnepanelen had, vroegen we naar hun tevredenheid en of we de offerte mochten zien.

Samen gunstig aanbod gevonden

Met al die ‘wijkervaring’ zijn toen een aantal offertes aangevraagd. Gemeente De Bilt startte toen ook net een project voor collectieve aanschaf van zonnepanelen. Ook die leverancier namen we mee in overweging. En die werd het. Het bleek een hele goeie deal. Toen volgde de tweede ronde: weer de wijk in, met dit aanbod. En we vroegen steeds eerst, wat denk jij dat het kost? Iedereen overschatte de prijs!

En samen besteld

We bestelden toen voor 10 huizen tegelijk zonnepanelen, dat was in september 2021. En daarna volgden er meer. Het werkt nog steeds inspirerend, in de buurt gaan de gesprekken nu ook veel gemakkelijker over duurzaamheid. En je krijgt een zwaan-kleef-aan-effect. Er bleek dus toch aandacht voor dit onderwerp, ook in onze wijk, maar je ziet het niet als je er niet over praat!”

Jeanine Pothuizen, De Bilt

Zou je ook wel zoiets willen doen, samen met je straat? Voor zonnepanelen of isolatie misschien? BENG! kan gratis, onafhankelijk en deskundig begeleiden. Vraag maar eens wat er mogelijk is: info@bengdebilt.nl 

Gerelateerd nieuws