“Ik ben nog steeds zo gelukkig met dit huis”

  1. Nieuws
  2. “Ik ben nog steeds zo gelukkig met dit huis”

Gioya over haar aardgasloze woning

 

De Biltse raadsfracties gingen op 7 februari 2018 op excursie met BENG! Zij bezochten onder meer een duurzaam gerenoveerde huurwonng in Montfoort. Dit is het verhaal van de bewoonster.

Gioya kon haar geluk niet op toen ze in oktober 2013 de gerenoveerde huurwoning kreeg aangeboden van Groenwest woningbouw. Na de scheiding had ze met spoed een huis nodig waar zij met haar twee opgroeiende zonen kon wonen. Het toeval wil dat ze de renovatie van de huurwoningen heeft gezien omdat ze regelmatig door de straat wandelde. “Het waren huizen die erg slecht waren, doorwaaiwoningen.” Gioya kreeg de modelwoning aangeboden, één van de tien woningen die van het aardgas zijn afgehaald. “Ik vond de woningen prachtig, vooral die lichte zandkleurige bakstenen. En toen kreeg ik als kers op de taart de modelwoning aangeboden.”

Energiezuinige woning

De tien woningen zijn “all electric”. Ze zijn energiezuinig geworden, voorzien van triple glas, zonnepanelen, vloerverwarming. In de berging staat de warmtepomp: ‘een enorm grote ketel’. Daarnaast is er op zolder een extra kamer gecreëerd. “Ik betaal 65 euro voor elektriciteit. Dat is een verademing. Ik betaalde 230 euro voor gas, water en licht in het oude huis. De oudste heeft een muziekstudio boven, de jongste kan lekker gamen, computers staan soms aan in het hele huis en toch schieten de kosten er niet echt uit.” Gioya betaalt 730 euro huur.

Monitoren

“Ik ben de enige die hier nieuw is ingekomen. Van de tien woningen, zijn de bewoners elders ondergebracht tijdens het project. We komen één keer per jaar bij elkaar om elkaars energieverbruik te vergelijken. We hebben ook een tablet gekregen met allerlei Apps erop om te monitoren. Al het verbruik kan worden uitgelezen. Er zijn onwijze enthousiastelingen bij die zo zuinig mogelijk willen zijn. Ik zelf word er een beetje zenuwachtig van. Zet je de waterkoker aan, zie je die balkjes uitslaan! 

Koel in de zomer

Ze zet de verwarming altijd op dezelfde temperatuur, 19.5 graden. In de huiskamer is het behaaglijk warm en geeft de thermostaat 21.5 graden aan. “In de zomer is het een lekker koel huis. Gewoon de deuren dichthouden en de warmte komt niet binnen. Het verschil merk ik als ik bij buren ga koffie drinken, dan is het daar binnen niet te harden.” De voormalige modelwoning is ook uitgerust met een zonnescherm.

Aanpassingen

Ondanks Gioya’s enthousiasme voor het huis, heeft ze ook enkele aanpassingen gedaan achteraf. Zo bleek het open trappenhuis niet te bevallen. “De bedoeling was dat licht en warmte door de Veluxramen van de zolderkamer, doorstroomde naar beneden. Met het licht lukte dat wel, met de warmte niet. Maar het probleem was dat etensluchten naar boven gingen en de geluiden uit de zolderkamer beneden te horen waren. Dus heeft ze de trap naar de eerste verdieping dicht laten maken met een deur ervoor. En voor de trap naar de zolderkamer hebben ze zelf een luik bedacht en gemaakt 

Meer informatie over aardgasvrij wonen op HIER Verwarmt.

Gerelateerd nieuws