Hoe gebruik je meer zonnestroom zelf

  1. Nieuws
  2. Hoe gebruik je meer zonnestroom zelf

9 augustus 2024

9/08/2024

Hoe kun je meer eigen zonnestroom gebruiken

en helpt een thuisbatterij?

Wie met eigen zonnepanelen stroom opwekt, verbruikt gemiddeld 30 procent zelf. De rest lever je aan het net. Maar hoe meer je zelf verbruikt, hoe gunstiger. Wat kun je daarvoor doen?

Stroom die je zelf gebruikt, hoef je niet te kopen van het energiebedrijf. En nu steeds meer energiebedrijven terugleverkosten rekenen, wordt zelf verbruiken steeds gunstiger. Bovendien lever je een (kleine) bijdrage aan het voorkomen van tijdelijke overbelasting van het elektriciteitsnet. Wat jammer nou dat de zon overdag schijnt, terwijl huishoudens juist ’s ochtends en ’s avonds meer stroom verbruiken.

Voor een betere match
Zet daarom je elektrische apparaten overdag aan als de zon schijnt, zo nodig met een timer. Zoals de vaatwasser en de wasmachine. Het eerste uur van hun wasprogramma’s vragen het meeste stroom. Zet ze dan ook een poosje na elkaar aan, zo verdeel je het stroomgebruik en is de kans dat je toch stroom moet bijkopen klein. Denk ook aan de opladers van laptop, elektrische tandenborstel en powerbanks. Door hier bewust mee om te gaan, kun je zo 5 procent meer eigen zonnestroom verbruiken.

Meer onzuinige apparaten gebruiken dan maar? Dat is ondanks meer verbruik toch geen goed idee. Je zou zo jouw groene stroom verspillen die je anders aan het elektriciteitsnet levert. In plaats van jouw groene stroom verbruikt iemand anders dan toch de gewone ‘grijze’ stroom uit fossiele brandstoffen.

Gunstige richting
Heb je nog geen zonnepanelen en ga je ze laten plaatsen? Overweeg dan om de panelen (ook) op het westen en/of oosten te richten. Dan valt de piek van zonnestroom meer in de ochtend en tegen de avond. Uit onderzoeken komt de schatting dat je daarmee 3 tot 6 procent meer van je eigen stroom kunt verbruiken. Want hoewel panelen op het zuiden meer opbrengst hebben, lopen de pieken van productie en verbruik minder gelijk.

Thuisbatterij
Er worden steeds meer thuisbatterijen aangeboden. Daarmee kun je zonnestroom opslaan die je niet meteen verbruikt. Door die stroom te gebruiken als de zon niet schijnt, verhoog je natuurlijk je ‘eigen verbruik’. Het effect is wel beperkt. Want een thuisbatterij is in de regel te klein om in de zomer alle zonnestroom op te slaan en in de winter valt er weinig op te slaan. Maar het grootste obstakel is nog de prijs. De aanschafkosten (4000 tot 5000 euro) zijn nog moeilijk terug te verdienen. Een ontwikkeling naar meer buurtbatterijen zou gunstiger zijn.

Meer mogelijkheden
Wie een elektrische auto heeft en aan huis oplaadt als de zon schijnt, kan het aandeel eigen verbruik naar 60 procent verhogen. Maar het is op dit moment nog lastig om je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken. Veel fabrikanten hebben de optie nog niet actief ingeschakeld, maar dit kan in de toekomst wel veranderen.

Een andere investering is een zonneboiler voor je warme water. Daarmee verbruik je minder gas, bespaar je 40% op energie en produceer je minder CO2. In de zomer levert de boiler al je warme water, in de winter werkt die samen met je hr-ketel of warmtepomp. Voor de aanschaf is subsidie mogelijk.

Bron: o.a Milieu Centraal

Gerelateerd nieuws

500ste Energiescan uitgevoerd

500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan...