We hebben deze zomer weer flink wat warme dagen gehad. Misschien heb jij ook last gehad van een benauwde woonkamer of slapeloze nachten door de hitte. Terwijl de temperatuur buiten nu langzaam begint te dalen, is dit hét moment om alvast na te denken over hoe je jouw woning volgende zomer koel kunt houden. BENG! helpt je op weg met een paar praktische tips en duurzame oplossingen.
In je huis kan het flink warm worden door de zon. Is dat gevaarlijk? Soms wel. Hittestress ontstaat wanneer het lichaam door hoge temperaturen en luchtvochtigheid niet meer in staat is om de lichaamstemperatuur goed te reguleren. Veelvoorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies, hoofdpijn, duizeligheid, spierpijn, dorst, slaapverstoring en overmatig zweten. Daarom is het van belang om jouw woning zo koel mogelijk te houden.
Tips voor huurwoningen
Als huurder zijn er een aantal effectieve manieren om hittestress tegen te gaan. Een paar maatregelen kunnen al enkele graden schelen. Een koele woning begint bij de warmte buiten te houden met goede zonwering. Dat kan met een zonnescherm, maar ook met zonwerende gordijnen of jaloezieën. Zet ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg de ramen open om het huis te ventileren en koelen.
Ook planten en bomen bij je huis zorgen voor flink wat verkoeling. Zet daarom genoeg leuke planten in je tuin of op het balkon, maak een groene border op de stoep of tegen de muur. Je kunt de tegeltaxi inschakelen om de oude stoeptegels op te halen via www.debilt.nl/tegeltaxi.
Als laatste kan het ook lonen om met de verhuurder te overleggen over hittebeperkende mogelijkheden. Denk aan zonwerende folie op de buitenkant van het raam of installatie van een zonnescherm of screen.
Tips voor koopwoningen
Als eigenaar van een koopwoning heb je meer vrijheid om grote maatregelen te nemen. Isolatie in je dak of muren zorgt er in de winter voor dat je woning warm blijft, maar het zorgt er in de zomer voor dat warmte juist langer buiten houdt. Om nog meer warmte buiten te houden is goede zonwering aan de buitenkant van het huis het meest effectief. Denk aan zonneschermen, markiezen, rolluiken of screens. Ventileren doe je het beste op de koelste momenten van de dag door ramen en deuren open te zetten.
Zwarte platte daken kun je vergroenen door een sedumdak aan te leggen. Dit groene dak neemt regenwater op, verbetert de biodiversiteit en zorgt voor verkoeling. Is jouw dak niet geschikt voor een groene variant? Dan kan je ook kiezen voor een wit dak. Met een speciale witte reflecterende laag zorg je ervoor dat een groot deel van de zonnewarmte wordt gereflecteerd in plaats van wordt vastgehouden.
Groene verkoeling
Groene klimmende planten houden je gevel in de zomer koel. Denk aan klimop, klimhortensia of blauwe regen. Bomen rondom het huis houden de warmte ook flink tegen Trek je buren aan de mouw en vergroen samen de straat. Daar zijn subsidies voor te krijgen. Kijk op groenaandebuurt.nl voor een stappenplan.
Staat er een plantenbak in je straat, maar staan de planten er treurig bij? Dan kun je het stukje groen adopteren van de gemeente, en het zelf onderhouden. Kijk op https://www.debilt.nl/afval-en-groen/groen/groen-adopteren.
Hopelijk heb je met deze tips volgende zomer een koelere woning.