Het kan gemakkelijk

  1. Nieuws
  2. Het kan gemakkelijk

Nieuw huis wordt energieneutraal

“Het is te realiseren en het is niet belachelijk kostbaar.”Luuk Mondé is duidelijk over zijn wens om het nieuwe huis voor zijn gezin energieneutraal te maken. Aan de rand van Maartensdijk worden de contouren al zichtbaar: goed geïsoleerde spouwmuren en een schuin dak op het zuiden dat ideaal is voor de zonnepanelen en -boiler. Laat die aardgasaansluiting maar zitten!

In oktober 2016 werd de kavel van de voormalige proefboerderij het gezin gegund. Het oude verwaarloosde huis werd gesloopt en daarna kwam de keuze voor een nieuw huis. Luuk: “de basiswoning komt gewoon uit de catalogus van de aannemer. Van daaruit hebben we voorzieningen getroffen om het huis energieneutraal te maken. 

Groen hart

Luuk is duidelijk in zijn keuze voor duurzaamheid. Hij heeft sinds 1994 een hoveniersbedrijf in gemeente De Bilt dat milieuvriendelijk werkt en hij is IVN Natuurgids. Toen deze kans langskwam om een nieuw huis te laten bouwen, wist hij gelijk: “Ik wil geen energierekening meer!”

Al snel kwam hij in contact met energieambassadeurs van BENG! “Ik was naar de zonnepanelenavond geweest en hoorde veel goeds over deze vrijwilligers! Het is fijn dat zij belangeloos en deskundig adviseren.” Zo kreeg hij o.a. het advies om bij de keuze van de lucht-water warmtepomp ook te letten op het geluid.

Hij toont de imposant dikke isolatieplaten die in de spouwmuur zijn verwerkt. Een goed geïsoleerd huis is noodzaak bij verwarming door een warmtepomp. Zo worden dakplaten toegepast met een extra hoge isolatiewaarde. Ook op andere manieren houdt hij rekening met duurzaamheid. In de schuur is alles zoveel mogelijk van tweede hands materiaal en zijn ook de balken uit de gesloopte woning hergebruikt. Regenwater wordt straks opgevangen in de tuin. Ook nieuwe snufjes worden toegepast: op het platte dak komen ‘light tubes’ in plaats van een slecht isolerende lichtkoepel. Het gezin hoopt in het najaar de woning te betrekken.

Foto:

 Luuk Mondé: “Gasaansluiting niet meer nodig.” Foto: Jenny Senhorst

Gerelateerd nieuws