Even voorstellen: Arnoud, van Eerste Hulp bij Energie

  1. Nieuws
  2. Even voorstellen: Arnoud, van Eerste Hulp bij Energie

Arnoud van Eerste Hulp bij Energie: ‘Ik vind het fijn iets te betekenen voor mensen’

Arnoud Monna is de kersverse projectmedewerker van het BENG!-project Eerste Hulp Bij Energie. Als bewoner van een sociale huurwoning met een laag energielabel, weet hij hoe fijn het is om je energierekening lager te krijgen. Hij zorgt dat iedereen daar gratis de nodige hulp bij kan krijgen. Maar zoals hij zelf zegt: ,,Het is eigenlijk te gek voor woorden dat het nodig is”.

Arnoud Monna woont sinds enkele maanden weer in De Bilt, in de voormalige arbeiderswijk waar hij als kind opgroeide. Tegenwoordig heeft hij zelf een gezin en zorgt als trotse huisman bijna fulltime voor zijn jonge kinderen. ,,We hebben getwijfeld over dit huis. Met een energielabel E weet je dat het koud en slecht geïsoleerd is. Maar de buurt is fijn, de speeltuin om de hoek en we wilden graag een tuin. Daarom hebben we het toch gedaan”.

Hij ontdekte BENG! dankzij een banner in de straat. ,,Ik ben bewust met energiebesparing bezig. Toen ik op die banner las dat BENG! mensen in sociale huurwoningen daarbij helpt, wist ik, daar moet ik iets mee.” Monna kreeg bezoek van een energiecoach en ze raakten aan de praat. ,,Ik help graag mensen en ze zochten iemand voor het project Eerste Hulp Bij Energie. Dat paste heel goed bij mij! En laat ik nou net in een buurt wonen waar dit project veel voor mensen kan betekenen.”

Samen doen
Voor Arnoud Monna is het vanzelfsprekend dat je elkaar probeert te helpen. ,,Mijn motto is, we zijn allemaal gelijk en we moeten het samen doen.” Hij koppelt energiecoaches en -klussers aan bewoners die problemen met hun energieverbruik hebben. ,,Er zitten mensen in de kou, omdat ze een hoge energierekening vrezen. Dat kan toch niet! Het is 2024. Je mag verwachten dat iedereen een normaal geïsoleerde woning en een betaalbare energierekening heeft.”

De praktijk is anders. Enkel glas, tochtkieren en vocht zorgen in veel huurwoningen voor problemen. Monna: ,,Ik vind het fijn iets te betekenen voor mensen. Het project heeft ook een sociale functie. Een van onze klussers neemt een dorpsgenoot van 93 mee om te helpen. Dat vind ik mooi. Voor de vrijwilligers van BENG! is het prettig zinvol bezig te zijn en ze genieten van alle contacten.”

Wie hulp nodig heeft of iemand wil aanmelden, stuurt een WhatsApp naar 06 439 61 500 of mailt naar energiecoach@bengdebilt.nl. Nieuwe coaches en klussers zijn nog steeds welkom.

17 mei 2024

 

Gerelateerd nieuws