Zonnepanelen op het dak van WVT leveren mooi resultaat
Het was een terugkerend item op de algemene ledenvergadering. De kosten voor gas, water, licht kwamen elk jaar hoog uit. Kon dat niet minder? Ruud Jansen, directeur van de vereniging voor samenlevingsopbouw WVT ging zo’n vijf jaar geleden in gesprek met BENG! over de mogelijkheden. Dat leidde tot isolatiemaatregelen en het plaatsen van 103 zonnepanelen eind 2017.
De energierekening van februari bracht goed nieuws voor de vereniging. Die viel zo’n 12.000 euro lager uit. Daarvan is 9000 euro terug te voeren op de opbrengst van de panelen. Ook de andere energiemaatregelen beginnen zich terug te verdienen. In totaal is er 12.000 euro minder betaald aan gas, water en licht.
Bazaarfonds
”We hebben de zonnepanelen bekostigd uit het Bazaarfonds.”, zegt directeur Ruud Jansen. Elk jaar brengen buurtbewoners spulletjes in voor de verkoop gedurende drie dagen in het WVT gebouw. Zo’n 50 vrijwilligers zetten zich daarvoor in. Ze organiseren, repareren en verkopen. De opbrengst ligt rond de 20.000 euro per jaar.”
De zonnepanelen werden aangekocht voor 59.000 euro. Technische ondersteuner Johan van Stroe: ”Er is ruimte voor meer zonnepanelen maar het aantal van 103 was mogelijk zonder dat een zwaardere netaansluiting nodig was. Bovendien is de rest van het dak nog niet goed genoeg.” Er werd gekozen voor een oost west ligging van de panelen. Dat is gunstig voor het eigen gebruik.
Ruimtegestuurde verwarming
Naast de plaatsing van zonnepanelen op het dak, investeerde de vereniging al eerder in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dubbelglas. Om de kosten verder terug te dringen is eind 2018 geïnvesteerd in ruimtegestuurde verwarming. De verwarming kan nu per ruimte en tijdstip worden ingesteld. Dat scheelt behoorlijk want elke groep heeft zo zijn eigen warmtebehoefte: warm tijdens de yoga en koel bij de fitness! Van Stroe: ”Bovendien kan nu niet meer worden vergeten om de verwarming laag te zetten!”
Zijn er nog meer maatregelen te verwachten in de toekomst? Jansen: ”We bekijken steeds welke stappen we kunnen zetten. Het Meerjaren Onderhoudsplan is richtinggevend voor ons. Wanneer zijn de ketels aan vervanging toe? Wanneer moet het dak worden aangepakt? Los van de exploitatie vinden wij duurzaamheid van belang!”
Foto boven: Johan van Stroe en Ruud Jansen voor het WVT gebouw.
Foto onder: foto van drone boven de zonnepanelen.