De omgekeerde koelkast komt eraan

  1. Nieuws
  2. De omgekeerde koelkast komt eraan

De Bilt energieneutraal in 2030! De BENG!-energieambassadeurs Pieter Nap en Eize-Jan Bakker werken er graag aan mee. Zij doken deze zomer in een duurzaam onderwerp dat bij uitstek bij de winter thuis hoort: de warmtepomp als alternatief voor de HR-ketel. “Wij merken bij BENG! dat er veel belangstelling is vanwege de subsidieregeling.” Ze hebben de mogelijkheden op een rijtje gezet en maakten er een mooi document van.

 

“Hou dat enthousiasme vast.”, zegt Eize-Jan als hij hoort dat iemand een warmtepomp wil aanschaffen voor zijn huis. “Maar misschien moet je jouw huis eerst nog verder aanpassen.”, vult hij dan aan. De keuze voor een warmtepomp ligt voor de hand als de woning goed is geïsoleerd. Hij schetst daarom een trits van maatregelen die het energieverbruik omlaag moet brengen. “Spouwmuur isoleren, dan het dak, dubbel glas en als sluitstuk de vloer aanpakken.” Daarna is een warmtepomp goed geschikt om het hele huis te verwarmen.

 

In tegenstelling tot de gebruikelijke HR-ketel werkt een warmtepomp op elektriciteit. Het past dus prima in een scenario waarin je het gebruik van aardgas afbouwt. Als die elektriciteit dan ook nog wordt geleverd door zonnepanelen, dan kies je helemaal voor duurzaam. “Het apparaat is eigenlijk een omgekeerde koelkast”, licht Pieter toe, “het apparaat onttrekt warmte uit de omgeving en geeft deze af in huis.”

 

Er is veel te kiezen als het gaat om aanbieders. Op dit moment worden bijvoorbeeld door Eneco en Inventum warmtepompen geleverd die voor veel huishoudens geschikt zijn. Het gaat om hybride warmtepompen, apparaten die je kunt combineren met de bestaande CV-ketel. In de koudste perioden springt de ketel dan bij. Het levert direct een besparing op gasverbruik. “Als je daarvoor kiest, kun je naderhand investeren in aanvullende isolatiemaatregelen”, zo vertelt Eize-Jan. Zo stap je uiteindelijk over op een echte warmtepomp en heb je de gasaansluiting niet meer nodig. “Welke keuze je ook maakt, je bespaart flink op de energierekening en ontvangt bovendien subsidie!” Energieneutraal in 2030? Het kan!

Gerelateerd nieuws