Dak oost-west? Dat kan best!

  1. Nieuws
  2. Dak oost-west? Dat kan best!

Zonnepanelen op eigen dak

Marianne en haar gezin zijn voortvarend bezig. In juni 2015 lieten zij zonnepanelen op het dak leggen. Onlangs ontvingen ze de jaarrekening waarin de opbrengst van de panelen geheel is meegenomen. Marianne: “We hebben 3000 kWh minder verbruikt aan stroom!” En dat terwijl haar meerdere malen, ook door het energiebedrijf, werd afgeraden om zonnepanelen te nemen. Geen dak op het zuiden en een dakkapel? Vergeet het mevrouw! Maar op de zonnepanelenavond van energiecoöperatie BENG! kreeg ze haar gelijk bevestigd.

“Het is heel eenvoudig eigenlijk, zegt Marianne, “de panelen leveren minder stroom als ze niet geheel op het zuiden liggen. Maar het rendement van zonnepanelen is zo goed dat de opbrengst nog steeds heel mooi is.”

Toen kwam de vraag: hoe oriënteren we de zonnepanelen? Helemaal op de oostkant kon ze acht panelen kwijt maar dat vond ze esthetisch minder fraai. “Toen heb ik gekozen voor vijf panelen aan de voorkant en vijf aan de achterkant. Op de App kan ik zien dat die op de oostkant het meeste opleveren, maar ja daar had ik er dus maar acht op kwijt gekund. Nu heb ik 10 panelen, mooi symmetrisch op het dak liggen.”

Energiebespaarlening

Eerlijk is eerlijk. De besparing op stroom kan niet alleen aan de opbrengst van de zonnepanelen liggen! Die tellen voor ongeveer de helft mee. Het gezin heeft meerdere maatregelen getroffen. Twee jaar geleden deden ze mee aan de campagne ‘De Bilt bespaart Energie’ (waarvan dit jaar de vervolgcampagne loopt). Uit het onderzoek van de woning bleek dat ook de vervanging van de verwarmingsketel enorm zou schelen.

Ze investeerden in een nieuwe HR-ketel en in vloerisolatie. Ook schakelen ze geleidelijk over op LED verlichting. De maatregelen zijn gefinancierd met behulp van de landelijke energiebespaarlening. Dat bevalt goed: “We besparen na twee jaar al even veel als de lening kost.” En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Marianne: “Ik vind het leuk om de competitie aan te gaan met mezelf. Nu gaan we ook echt alle lampen vervangen door LED!”

 

Bekijk de agenda voor de volgende informatieavond zonnepanelen.

 

(Foto: Jenny Senhorst)

Gerelateerd nieuws