Bosuillaan verdiept zich in warmtepompen

  1. Nieuws
  2. Bosuillaan verdiept zich in warmtepompen

Bosuillaan verdiept zich in warmtepompen

‘Het was gewoon ook een leuke avond’

Bas van Nooten uit de Bosuillaan in Bilthoven dacht er al langer over na. Hoe zouden de huizen in zijn straat van het gas af kunnen komen? Het woord warmtepomp viel wel ‘es, zo over de heg. En toen hij via de buurtapp polste wie daar meer over zou willen weten, reageerden straatgenoten positief.  Warmgehouden – BENG! gevraagd – en zo kwam het op 13 april tot een geanimeerde thema-avond over de mogelijkheden. Met 25 buren. Ook iets voor uw straat of buurt?  

Eind vorig jaar besprak Bas zijn idee voor de avond over warmtepompen met de energieambassadeurs van BENG! (inmiddels is hij er zelf ook een). Zo bleek hem dat BENG! buurt- en wijkinitiatieven volop ondersteunt. BENG! kan een zaal regelen, de bijeenkomst leiden en een inhoudelijke presentatie verzorgen. Zo ook voor de Bosuillaan. Energieambassadeurs Frans den Braber en Eize Jan Bakker van BENG! verzorgden deze avond.

Dezelfde huizen

Het was zeer informatief, stelt Bas. En op maat, “Dat kon ook, omdat het zo’n beetje om dezelfde huizen gaat.” Aan deelnemers ook geen gebrek, die avond. “Er meldden zich in het begin al 15 mensen aan. “Toen volgden de lockdowns, dat gaf uitstel. Maar daarna groeide de interesse nog meer. Uiteindelijk hadden we een volle zaal, de helft van de straat. Het was gewoon ook een leuke avond. Het gaat om mensen die elkaar al een beetje kennen, dat maakt discussie veel gemakkelijker.“ De presentatie is later aan iedereen gemaild. “Ook aan anderen uit de straat die ernaar vroegen. Via het buren-mailbestand dat de buurvrouw bijhoudt. ”

Twee vragen

Het ging de bewoners tijdens de avond vooral om twee vragen, zegt Frans den Braber. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp, en wat voor een, en is een gezamenlijke oplossing mogelijk? “Het was heel interactief, men had zich duidelijk voorbereid. En sommigen hadden al veel uitgezocht, zodat we hele specifieke vragen kregen en konden beantwoorden. En het leuke was ook: een van de buren had al een warmtepomp en een ander was aan bestellen toe. Zij deelden hun ervaring ook, dat spreekt natuurlijk extra aan.”

Maar voor een gezamenlijke warmtepomp ziet Frans weinig kans. “Dat is financieel nog onhaalbaar. En er komt ook juridisch heel veel bij kijken.” Veel typen warmtepompen, systemen en mogelijkheden zijn besproken. “Het is ook afhankelijk van wat je al voor maatregelen in je huis hebt genomen. Eize Jan en ik kennen deze huizen ook goed want we deden bij een aantal al warmtescans.”

Hulp bij het organiseren

Frans roept meer straten en buurten op om zich samen te verdiepen in de mogelijkheden. “Als je denkt dat een buurtbijeenkomst over bijvoorbeeld warmtepompen haalbaar is, dan kan BENG! je verder op weg helpen bij het organiseren. We doen het graag. We regelen een locatie, koffie en een ‘lezing’. Met actuele en objectieve informatie.’

Wil je ondersteuning bij een buurtbijeenkomst over warmtepompen of andere verduurzamende maatregelen in je huis? Mail dan naar info@bengdebilt.nl  BENG! organiseert ook regelmatig informatieavonden voor alle inwoners in De Bilt. Die avonden starten in het najaar weer, te vinden in de agenda op www.bengdebilt.nl

Gerelateerd nieuws

500ste Energiescan uitgevoerd

500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan...