Blij met niets

  1. Nieuws
  2. Blij met niets

Zonnepanelen presteren goed

 

Een jaar geleden was energiecoöperatie BENG! op bezoek bij Anna en Michael in De Bilt. Ze stonden op het punt om zonnepanelen aan te schaffen na een bezoek aan de informatieavond. Beiden waren overtuigd geraakt en gingen voor kwaliteit:  ‘de ferrari onder de zonnepanelen’ kwam op het dak te liggen. Hoe gaat het er mee?

Het is precies een jaar geleden! “Kijk”, zegt Michael terwijl hij zijn smartphone toont, “hier zie je het op de app. Op 30 mei 2016 wordt de eerste stroom opgewekt.” Met duidelijke staafdiagrammen wordt sindsdien de dagopbrengst in beeld gebracht. Ook tijdens de dag zie je goed de variatie in stroomopbrengst. De acht panelen liggen op het oosten: net voor het middaguur leveren ze het meeste op en daarna neemt het langzaam af. Pas in de avonduren zakt de opbrengst echt in.

Het stel is meer dan tevreden met de panelen: ze brengen goed op, de jaaropbrengst is zelfs boven verwachting. Michael: “We betalen zo niets meer voor stroom. Onze energievraag is door de aanschaf van nieuwe apparatuur wel iets toegenomen maar de panelen leveren genoeg op om dat te compenseren.” Na een half jaar is het termijnbedrag al aanzienlijk verlaagd. Binnen 6 á 7 jaar is de investering terugverdiend. Anna: “Het is gewoon een goede investering, zeker gezien de lage spaarrente.”

Normale zaak

Stroom opwekken is nu heel gewoon geworden. Na een jaar kijkt Michael echt niet meer elke dag op de app:  “Alleen op echt zonnige dagen ben ik nog weleens nieuwsgierig en wil ik weten hoe ze het doen.” Anna: “Je merkt er verder ook niets van. De omvormer hangt op zolder. Soms hoor je  deze klikken als het schemert en de panelen geen stroom meer leveren omdat het zonlicht wegvalt. Dat is alles.” Wel kunnen ze nu verbaasd kijken naar al die gunstige daken waar nog geen zonnepanelen op liggen. Anna: “Dan zeg ik weleens, kijk daar stroomt het geld van het dak.”

Kijk voor de volgende informatieavond Zonnepanelen in de agenda van BENG!.

Gerelateerd nieuws