Bijeenkomst Biltse Zonnedaken levert concrete plannen op voor grote daken

  1. Nieuws
  2. Bijeenkomst Biltse Zonnedaken levert concrete plannen op voor grote daken

De koppen bij elkaar steken, voor meer grote daken met zonnepanelen in De Bilt. Dat was het doel van de bijeenkomst die BENG! op 10 oktober organiseerde vanuit ons project Biltse Zonnedaken. Vijfentwintig ondernemers, VvE-bestuurders, burgers en een wethouder deelden informatie en bespraken ideeën. Met resultaat.

In de namiddag in het Lichtruim kwamen veel situaties aan de orde. Van ‘ik heb een groot dak, en wat nu’ tot aan ‘ik heb spaargeld dat ik kan uitlenen voor zonnepanelen’. Projectleider Dorien Bartels lichtte eerst het project Biltse Zonnedaken toe. Door subsidie van provincie, gemeente en Rabobank kan iedereen die een groot dak heeft en dat wil benutten voor zonnestroom kosteloos deskundige begeleiding krijgen, van startgesprek tot ingebruikname. ‘Denk dan ook aan collectieve projecten, waarbij bijvoorbeeld omwonenden mee-investeren in uw zonnedak. En meeprofiteren.’ Op 6 plekken in de gemeente zijn al Biltse Zonnedaken in wording of in werking, toonde Bartels. Zoals een VvE die binnen 6 maanden zonnestroom kreeg.

Het gaat komen

Klimaatburgemeester Elke Rabbé vertelde over haar idee en wens (spaar)geld uit te lenen voor het plaatsen van zonnepanelen in De Bilt en de winst daaruit ‘maatschappelijk’ te besteden. Bob Huussen, voorzitter van bedrijvenpark Larenstein, deelde zijn ervaring dat bedrijven vaak nog twijfelen over een zonnedak: “Meer erover praten helpt, het gaat wel komen, daar ben ik van overtuigd.” Ook wethouder Krischan Hagedoorn toonde zich geïnspireerd. Op de directe vraag van dagvoorzitter Bart van Gerwen wat de gemeente zelf doet, vertelde de wethouder dat alle gemeentegebouwen zijn nagelopen. Sommige hebben al panelen, andere krijgen die al en bij andere is het dak niet geschikt. Voor het dak van Brandweer Bilthoven ziet hij nog mogelijkheden.

Resultaten

Concreet resultaat aan het einde van de middag? Voor minimaal vijf projecten kwamen er plannen op tafel: vier grote zonnedaken en een grote bedrijfscarport met zonnepanelen en laadpalen. Totaal voor ongeveer 4200 m2 zonnedak. Voor startafspraken voor begeleiding vanuit Biltse Zonnedaken zijn de agenda’s getrokken. Ook voor het verstrekken van leningen voor meer zonnepanelen in De Bilt bleek animo: 60.000 euro kwam er op de teller. Wethouder Hagedoorn benoemde de grote opgave die De Bilt nog heeft voor meer zonnepanelen: “Maar dit in een middag bij elkaar halen, dat noem ik een mooi resultaat.’

 Voor meer informatie over Biltse Zonnedaken is er de project-website www.biltsezonnedaken.nl

 

Gerelateerd nieuws