Gemeente De Bilt heeft de ambitie om windenergie mogelijk te maken. Zo wil ze aan de duurzame-energiedoelstellingen (RES*) kunnen voldoen. BENG! steunt de mogelijkheid van windenergie, onder voorwaarde dat bewoners daar nauw bij betrokken worden en kunnen meeprofiteren. Daarom starten we een onderzoek naar hoe die bewonersparticipatie het beste vorm kan krijgen.
BENG! steunt de mogelijkheid van een of enkele windmolens in De Bilt. Want zonder windenergie zullen meer zonneparken nodig zijn om de duurzaamheidsdoelen te halen. Bovendien levert de combinatie van wind- en zonnestroom een stabielere energievoorziening op. Dat gaat ook congestie van het elektriciteitsnet tegen. Maar natuurlijk stellen we als bewonerscoöperatie daarbij de voorwaarde: bewoners moeten nauw betrokken worden en zeggenschap en minimaal 50% lokaal eigenaarschap moeten zijn gegarandeerd. Zo kunnen bewoners delen in de opbrengst van de opgewekte energie.
Mogelijke locatie
Uit een studie van Provincie Utrecht zijn kansrijke locaties bepaald voor windturbines. Voor De Bilt opperde de provincie Utrecht een plek aan langs de A28 ter hoogte van Oostbroek. Hier zou plaats zijn voor één grote of twee kleine windturbines. De gemeenteraad van De Bilt moet nog een besluit nemen over nader onderzoek naar mogelijkheden op deze locatie.
Rol van BENG! gevraagd
Voor deze mogelijke windturbines legden gemeente De Bilt en Provincie Utrecht vast dat de ontwikkeling en het eigendom voor minimaal vijftig procent in handen liggen van de lokale gemeenschap. BENG! is gevraagd of, en hoe, wij daar als lokale energiecoöperatie een rol in kunnen en willen spelen. Deze onderzoeksvraag pakken we op, gezien de ervaring en kennis die BENG! opdeed in diverse zonne-energieprojecten en het belang dat we zien in dit project.
Onderzoek
BENG! gaat nu onderzoeken hoe lokale bewoners en bedrijven het best betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling en het beheer. We verkennen eerst onder andere de risico’s en juridische haalbaarheid. Verder trekken we lering uit de ‘best practices’ van andere gemeenten waar windturbines al deels in handen zijn van de lokale gemeenschap of waar de plannen daartoe al verder gevorderd zijn. We leren dus uit de praktijk.
Het onderzoek zal uitgevoerd worden met het Projectbureau van Energie van Utrecht, de koepelorganisatie van de energiecoöperaties in de provincie Utrecht, waar BENG! bij aangesloten is. Voor dit onderzoek is een subsidieaanvraag gedaan bij gemeente De Bilt en heeft Rabobank Midden Nederland financiële steun toegezegd.
Volgende stappen
De eerste fase van het onderzoek wordt eind augustus 2024 afgerond met een advies aan de gemeente over opties voor maximale lokale betrokkenheid, participatie en zeggenschap. Ook zal deze studie richting geven aan de verdere betrokkenheid van BENG! bij de ontwikkeling van windenergieprojecten in De Bilt. De uitkomsten vormen ook de basis voor BENG! om tot besluitvorming te komen over onze positie als Biltse energiecoöperatie, bijvoorbeeld in de rol van mede-projectontwikkelaar en exploitant van de windmolens.
*RES
De Regionale Energiestrategie (RES) komt voort uit het Nationale Klimaatakkoord. Net als andere regio’s, moet De Bilt en omgeving overstappen van fossiele brandstoffen overstappen naar duurzame energiebronnen, zoveel mogelijk lokaal opgewekt. Zo kan de opwarming van de aarde tegengegaan worden.
BENG! onderzoekt graag samen met bewoners en wijken in gemeente De Bilt wat de beste oplossingen zijn om van het aardgas af te gaan. Daarin stellen we het belang van bewoners voorop.
Zie ook ons eerdere statement over windenergie Een document met ‘veelgestelde vragen’ is in de maak.
5 augustus 2024