Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling van de overheid krijg je daar een gunstige prijs voor. Maar die regeling wordt hoogstwaarschijnlijk langzaam afgebouwd. Loont het dan nog om nu zonnepanelen te nemen? Lees er meer over (spoiler: ja, dat loont, op meer manieren).
Hoe zit dat met die saldering?
In het kort: Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Dat heet salderen. Door de salderingsregeling van de overheid ontvang je van de energieleverancier dezelfde prijs voor de teruggeleverde energie als je zelf betaalt voor de energie die je afneemt. Maar de salderingsregeling stopt op den duur. Vanaf 1 januari 2025 kunnen huishouders en kleine bedrijven stapsgewijs steeds minder salderen en in 2031 eindigt deze regeling. Dat betekent dat je voor teruggeleverde stroom een lagere prijs krijgt.
Moet ik nog wel zonnepanelen aanschaffen?
Ja, zonnepanelen op je dak blijven financieel een goede keuze. Ook zonder saldering verdienen ze zich snel genoeg terug, daar zijn verschillende deskundigen het over eens. Onderzoek van TNO laat zien dat je de kosten er gemiddeld binnen 7 jaar uit hebt, doordat panelen nog steeds wat goedkoper en efficiënter worden. En de panelen blijven nog minstens 18 jaar ‘gratis’ leveren. Milieu Centraal noemt een terugverdientijd van 6 jaar, NOS gaf daarover dit bericht uit over gunstige prijzen op dit moment (d.d. 4 december 2023).
Een rekenvoorbeeld (bron: Milieu Centraal)
Stel: je koopt nu 10 zonnepanelen. Na ongeveer 6 jaar heb je deze 10 panelen terugverdiend (hierbij is rekening gehouden met de afbouwregeling). De winst na 25 jaar kan je vergelijken met een spaarrente van 6 procent. Ook zonder salderingsregeling is het dus aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Bovendien is er andere, belangrijke winst: die voor het milieu. Je aanschaf zorgt voor minder verbruik van fossiele brandstof: goed tegen de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Want jouw 10 panelen zorgen voor 1.000 kilo CO2-uitstoot minder per jaar.
Meer weten? Op de website van Milieu Centraal vind je uitgebreide informatie.