500ste Energiescan uitgevoerd

  1. Nieuws
  2. 500ste Energiescan uitgevoerd

Afgelopen januari heeft Peter van Dijk, één van onze energie-ambassadeurs, de 500ste energiescan uitgevoerd. Inwoonster van De Bilt, Jonnet Galle, was de 500ste aanvrager van een energiescan en kreeg van Peter een bloemetje aangeboden. Eize-Jan Bakker was destijds bij de 100ste scan en vierde graag dit heuglijke feit mee.

Lees hieronder het artikel dat speciaal hierover is geschreven door Carol Dohmen

Inwoonster Jonnet Galle heeft een comfortabel huis uit 1925. Sinds ze met haar gezin in 2009 het huis betrok, voerde ze verbeteringen door, zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Toch trok de energiescan, aangeboden door BENG!, haar aandacht. ,,Ik las erover in de krant. Als je bezig gaat met duurzame energie, wil je het steeds beter doen.” Een energiescan, uitgevoerd door een vrijwilliger met kennis van zaken, maakt inzichtelijk wat er nog aan warmte verdwijnt. ,,Ik was in de weer met tochtstrippen, maar het zette geen zoden aan de dijk.” Haar aanvraag leidde tot de 500ste energiescan.

Peter van Dijk voerde de scan in het huis van Galle uit. Ruim een jaar werkt hij als energieambassadeur, na een degelijke training. ,,De kneepjes van het vak heb ik geleerd van Eize-Jan Bakker, oprichter van BENG! en energieambassadeur van het eerste uur. We zeggen dat je je huis een warme jas aan moet trekken. En een muts opzetten.” Om een goed onderbouwd advies te kunnen geven, maken de energieambassadeurs gebruik van een gestructureerde vragenlijst. De huiseigenaar vult die lijst vooraf in. ,,We lopen alles langs. Ik vraag wat ze willen. Meestal gaat het over meer comfort en minder energie verbruiken.”

VENTILATIE Een belangrijke eye-opener voor veel mensen is het belang van goede ventilatie. Van Dijk: ,,Plak in oudere huizen niet alles dicht met tochtstrippen. Dan blijft het huis ‘ademen’. Verse lucht kan beter warmte vasthouden, omdat er minder vocht inzit. Voor Galle was het even wennen. ,,We volgen het advies om een keer per dag alles tien minuten tegen elkaar open te zetten om te luchten. Dat voelde eerst heel tegenstrijdig, maar we weten nu dat het niet alleen gezonder, maar ook duurzamer is.” Kleine, praktische maatregelen maken verschil. De convectorput schoonhouden, de verwarmingsketel goed afstellen en een dik gordijn voor de voordeur, het helpt allemaal.

MEER DOEN Van Dijk ziet de belangstelling om energie te besparen iets afnemen, na de piek bij het uitbreken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Collega Bakker is optimistischer. ,,De gang komt er eindelijk in. Nu de gaskraan in Groningen echt dicht is, moet er iets gebeuren. Dat beseffen mensen.” De eerste jaren dat BENG! energiescans uitvoerde, werd er niet geteld. Bakker: ,,Misschien is het stiekem al de 1000ste¹.” De scans worden steeds geavanceerder. Van Dijk: ,,Op termijn kunnen we informatie koppelen en wellicht het energielabel opnieuw bepalen. Dan stijgt je huis in waarde.” Voor Jonnet Galle was het rapport een stok achter de deur. ,,Je wordt weer op scherp gezet.”

van links naar rechts: Peter van Dijk, Eize-Jan Bakker en Jonnet Galle.

¹ Sinds BENG! de scans in eigen beheer uitvoerd, is dit de 500ste scan geteld. Daarvoor zijn er ook scans uitgevoerd door een externe partij. Het is niet duidelijk te achterhalen hoeveel dit er zijn geweest. We vermoeden ook tegen de 500 scans.

Gerelateerd nieuws