Energieneutraal wonen: hoe hou je het warm?

  1. Nieuws
  2. Energieneutraal wonen: hoe hou je het warm?

Een energieneutrale gemeente De Bilt in 2030: is dat mogelijk? Dat je als huiseigenaar veel kan doen, bewijzen Monique Hugen en haar gezin. Zij realiseerden door de jaren heen een (bijna) energieneutraal huis.

 

“Absoluut”, is het antwoord van Monique Hugen op de vraag of het haar doel is om helemaal energieneutraal te zijn. “Ik vraag me altijd af hoe het beter kan. Het liefst wil ik even veel energie opwekken als dat ik verbruik.” In 1993 kochten ze hun vrijstaande huis in de bloemenbuurt van De Bilt. Er stond één kachel in het huis uit 1923. De buurvrouw waarschuwde: “Zet de verwarming maar aan, want anders springen de ramen met deze vrieskou”.

 

De ramen waren dus het eerst aan de beurt, toen het op isoleren aankwam. Daar kwam dubbel glas in. Vervolgens isoleerden ze de vloer, want daar kwam behoorlijk veel kou vanaf. Dat maakte het huis direct comfortabeler. Toen de kinderen kwamen, besloten ze om het huis uit te bouwen. Op het nieuwe geïsoleerde dak lieten ze zes zonnepanelen plaatsen. “Daar kom je een heel eind mee maar nog steeds niet zelfvoorzienend!” Ze overwogen om een windmolen te plaatsen maar dat vonden ze toch te ver gaan. “Geef mij maar drie winddelen voor mijn verjaardag.”, zei Monique toen. Dus nu is ze eigenaar van een stukje windmolen!

 

Duurzame leefstijl

 

Dat de isolatiemaatregelen aantikken, kan ze merken. Hilarisch was het moment dat de energieleverancier verontrust belde: “Er klopt iets niet met de meter, mevrouw.”

Dat lage energieverbruik komt overigens ook door een zeer bewuste leefstijl. Naast alle energiebesparende maatregelen, maakt het gezin met vier kinderen steeds weer bewuste keuzes. Dus: in de winter met een dekentje op de bank, de vriezer uit in de vakantie en geen TV’s op de tienerkamers! Monique lacht: “We zijn toch geen watjes!”

Gerelateerd nieuws