BENG! heeft nu tweehonderd (sociale) huurhuishoudens bereikt voor gratis hulp om de energierekening omlaag te brengen. Reden voor een feestje. Op Valentijnsdag zette BENG! alle vrijwilligers die dat mogelijk hebben gemaakt in het zonnetje. Het project ‘Eerste Hulp bij Energie’ is een initiatief van BENG! om in huurhuizen energiebesparende maatregelen te nemen. Projectleider Willy Douma: “Ik ben trots op alle vrijwilligers die al deze huizen hebben bezocht. Het is niet altijd makkelijk om mensen te overtuigen.”
De taartjes met het cijfer ‘200’ vinden gretig aftrek onder de vrijwillige energiecoaches en klussers. Dit zijn de mensen die aankloppen bij al die huurhuizen om advies te geven over energiebesparend gedrag, om vervolgens materialen als radiatorfolie en tochtstrips gratis te leveren en te installeren. Maar niet iedereen aanvaart die hulp. “Huurders geloven niet altijd dat we gratis en voor niks helpen. Er is soms wantrouwen”, geeft Douma aan. “Terwijl het toch niet raar zou moeten zijn. We willen lokaal wat betekenen en mensen helpen aan een lagere energierekening.” BENG! krijgt financiering van de overheid om dit project uit te voeren, maar werkt onafhankelijk.
Kilometers isolatiemateriaal
“In dit jaar hebben we bijna een kilometer aan isolatiebuizen aangelegd, wat goed is voor 4,5 euro besparing per meter, per jaar. En dat ieder jaar weer. En er zijn zo’n 75 rollen radiatorfolie-rollen doorheen gegaan, wat veertig euro gas bespaart per vierkante meter”, noemt Douma op. “Dat is goed nieuws voor de huurder, maar ook voor de wereld.”
Energierekening omlaag
“Een bijzondere prestatie”, vindt ook wethouder Pim van de Veerdonk van de gemeente De Bilt. “Jullie zijn goed op weg. Het is ontzettend belangrijk om de energiekosten omlaag te krijgen en in kaart te brengen welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Voor huurders kan dat lastig zijn. Dit initiatief maakt echt een verschil bij de mensen thuis.”
Kritische noot
De aanwezige vrijwilligers maakten meteen van de gelegenheid gebruik om een aantal kritische vragen te stellen. Een vraag die vaak naar voren kwam was: ‘Wat doet de gemeente aan het verduurzamen van huurwoningen?’ De wethouder geeft aan regelmatig in overleg te zijn met de woningbouwcorporatie Woongroen en hij hoort graag welke maatregelen het hardste nodig zijn. Dat was niet aan dovemansoren gericht. “Zonnepanelen installeren. Enkel glas moet verdwijnen en schimmelvorming aanpakken”, roepen de vrijwilligers.
Komend jaar
BENG! Voorzitter Nicole van Overbeek kijkt vooruit naar aankomende jaar. “De hoge energieprijzen in combinatie met slecht geïsoleerde huizen, zorgen voor onbetaalbare rekeningen. Er zijn zoveel mensen in nood die we nog kunnen helpen. Op naar de 300 huizen!”